Gıda zehirlenmesi ve bakterilere karşı tüketicilerin de yapabilecekleri var. Bugün yumurta konusunu ele alıyoruz. Bu konuda yumurta seçimi büyük önem taşıyor. Peki, yumurta alırken nelere dikkat edilmeli?
Yumurtaları buzdolabı ya da soğutmalı reyonlarda satılıyorsa alın.
Satın alırken üzeri temiz, çatlağı ve kırığı olmayan yumurtalar seçin. Bu yüzden alırken kutuyu açın ve yumurtaların temiz olduğundan; kabuklarının çatlak olmadığından emin olun. Çünkü yumurta kabukları kirli olduğunda, bakteriler yumurtalara bulaşabilir. Yumurtaları yıkamak, bakterilerin gözenekli kabuğa nüfuz etmesini kolaylaştıracaktır.
Yumurtaları almadan önce mutlaka son kullanma tarihine bakın.
Yumurtanın üzerindeki kod numaralarını kontrol edin.
Bu arada yumurtalar buzdolabında yıkanmadan saklanmalıdır.
YUMURTALARIN ÜZERİNDEKİ KODLAR NE ANLAMA GELİYOR?
Peki, yumurtanın üzerinde hangi kodlar ne anlama geliyor? Türkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bilgilendirmesine göre yumurtaların üzerindeki kodların anlamları şöyle:
Organik yetiştiricilik için 0, free range (açık dolaşıma erişim) yetiştiricilik için 1, kümeste kafessiz yetiştiricilik için 2 ve kafesli yetiştiricilik için 3.
Türkiye’de yetiştirilen yumurtalarda TR yazar.
Yumurtanın hangi şehirde üretildiğini ifade eder.
İşletme Numarası: Bakanlık İl/İlçe Müdürlükleri tarafından kanatlı işletmelerine verilen numaradır ve yumurtanın hangi işletmede üretildiğini ifade eder.
Kümes Numarası: Kanatlı işletmelerinde bulunan her bir kümesteki sürülere Bakanlık İl/İlçe Müdürlükleri tarafından verilen 1, 2, 3, ... gibi kümes numaralarını ifade eder.
Yumurtlama Tarihi: A sınıfı yumurtanın üzerine yumurtlama tarihi damgalanabilir.
Örnek: 0TR060000060000-01
0 → Organik tavuk yumurtası
TR→ Türkiye
06→ Ankara
0000060000→İşletmeye özgü kodu,
01→ Kümes numarası
Not: Bu makalenin ardından yumurtalı tarifler sayfamıza da bakabilirsiniz.