Ülkede Tartışma Yaratan 'Ayı Eti' Kararı! Ayı Eti Yeniyor Mu?
Slovakya, Avrupa Birliği'nde koruma altındaki bir tür olan boz ayıların etinin halka satılmasına onay verdi. Ve bu karar ülkede tartışmaların fitilini ateşledi.
Ülkede Tartışma Yaratan 'Ayı Eti' Kararı? Ayı Eti Yeniyor Mu?

BBC'nin aktardığı habere göre Slovakya hükümeti son dönemdeki ayı saldırılarının ardından ülkedeki yaklaşık 1.300 boz ayının dörtte birinin avlanmasına izin verdi. Çevreciler ve muhalefet bu karar büyük tepki gösteriyor.

Hükümetin aldığı karara göre hükümete bağlı kurumlar, yasal ve hijyen koşulları sağlandığı sürece, avlanan ayı etlerini önümüzdeki haftadan itibaren satışa sunabilecek. Devlet Bakanı Filip Kuffa, "Belirli koşulları karşılayan her avlanan hayvanı tüketime sunacağız. Neden? Çünkü ayı eti yenilebilir" dedi.

BBC

Muhalefetteki İlerici Slovakya partisinden Michal Wiezik, hükümetin planını "absürt" olarak nitelendirdi ve bu koruma altındaki türün benzeri görülmemiş şekilde avlanmasının saldırı sayısını azaltmada başarısız olduğunu ifade etti. Greenpeace Slovakya'dan Miroslava Abelova ise bu planı "tamamen pervasız" olarak tanımladı ve hükümeti koruma yasalarını ve bilimsel tavsiyeleri göz ardı etmekle suçladı.

Boz ayılar, AB direktifleri kapsamında sıkı şekilde korunmakta olup, yalnızca kamu güvenliği tehdit altında olduğunda ve başka alternatifler bulunmadığında öldürülmelerine izin veriliyor.

AYI ETİ YENİYOR MU?

Ayılar, çoğu bölgede koruma altında olan hayvanlar. Ayı eti de yaygın olarak tüketilen bir et türü değil. Rusya'nın uzak doğu bölgeleri, Kanada ve Alaska'da bazı yerel halklar, İskandinavya ve ABD'nin sınırlı bölgelerinde ayı eti yeniyor. Ayrıca ayı etinde trichinella spiralis adlı parazit bulunabilir. Bu parazit insanlar için tehlikelidir. Zaten AB Gıda Güvenliği düzenlemeleri, ayı etinin satışa sunulmadan önce Trichinella paraziti açısından test edilmesini zorunlu kılıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin de benzer uyarıları var.

Haber Kategorileri

Lezzetli Haberler

Lezzetli Haberler

Kurban Kemiklerini Değerlendirme Rehberi: Şifa ve Lezzet Dolu Kullanım Önerileri
Kemik Suyunun İpuçları: Şifa Deposu İlikli Kemik Suyu Nasıl Hazırlanır?
Kemik ve Kemikli Et Nasıl ve Kaç Saatte Pişirilir, Suyuna Ne Konur?
Hayvan Kesildikten Kaç Saat Sonra Kıyma Çekilir?
Koyun Kesildikten Sonra Ne Kadar Dinlenmeli?
Buzluktan Çıkan Kurban Eti Nasıl Pişirilir?