Taste Atlas’a Göre “Dünyanın En İyi 50 Tuzlu Hamur İşi” Listesi Açıklandı: Türk Börekleri Listede!
Ünlü gastronomi rehberi TasteAtlas, “Dünyanın En İyi 50 Tuzlu Hamur İşi” listesini yayımladı. Balkan ve Akdeniz mutfağının öne çıktığı sıralamada Türkiye’den pek çok börek çeşidi de yer aldı.

Yemek ve içecek kültürüne dair hazırladığı listelerle bilinen Taste Atlas, Ağustos 2025 güncellemesiyle “50 Best Savory Pastries” (En İyi 50 Tuzlu Hamur İşi) listesini duyurdu. Listenin zirvesinde Bosna-Hersek’ten “Pazarske Mantije” yer alırken, Türkiye’den paçanga böreği, sigara böreği, kol böreği, çiğ börek, su böreği ve gül böreği gibi klasik lezzetler de sıralamaya girmeyi başardı.

Listenin birinci sırasında Bosna-Hersek mutfağından Pazarske Mantije (4.7 puan) bulunuyor. Onu 4.5 puanla Börek, Bulgaristan’dan Banitsa, Malezya’dan Karipap ve yine Balkanlardan Burek sa sirom takip ediyor.

Türk mutfağından ise birçok börek çeşidi listeye damga vurdu. En yüksek sırada, 8. basamaktaki Paçanga Böreği (4.4) yer aldı. Ayrıca Sigara Böreği (30. sıra), Kol Böreği (32. sıra), Çiğ Börek (33. sıra), Tepsi Böreği (36. sıra), Su Böreği (39. sıra) ve Gül Böreği (43. sıra) de listede kendine yer buldu.

Balkan ülkeleriyle birlikte Türkiye’nin börek çeşitliliği dikkat çekerken, Yunanistan’dan Spanakopita ve Tiropita, Latin Amerika’dan Empanada çeşitleri, Fransa’dan Gougères, İtalya’dan Focaccia di Recco col Formaggio da öne çıkan diğer lezzetler oldu.

Taste Atlas’ın hazırladığı bu liste, börek ve türevlerinin sadece Türkiye’de değil, dünyanın farklı mutfaklarında da vazgeçilmez bir lezzet olduğunu bir kez daha gösterdi.

Haber Kategorileri

Lezzetli Haberler

Lezzetli Haberler

Ezogelin ve Mercimek Çorbası Arasındaki Fark Nedir?
TasteAtlas “Dünyanın En İyi 100 Yemek Bölgesi”ni Açıkladı: Türkiye’den 5 Bölge Listede
Ezogelin Çorbasına Nane Koyulur Mu?
Ezogelin Blenderdan Geçirilir Mi?
Ezogelin Çorbası Malzemeleri Nelerdir?
Dereotlu Poğaçanın Ertesi Gün Taze Kalması İçin Ne Yapılır?