Karbonatlı su, yapraklı sebzelerin arasındaki ince toz ve toprağın çıkmasını kolaylaştırır. Pişirme öncesinde sebzelerin daha taze ve canlı görünmesini sağlar. Aynı zamanda doğal ve ekonomik bir temizlik yöntemi olduğu için mutfakta sıkça tercih edilir.
Karbonat (sodyum bikarbonat) yüzeydeki bazı tarım ilacı kalıntılarını çözerek temizlenmesine yardımcı olur.
Özellikle yapraklı sebzelerde yüzeydeki ince toz ve toprağı gevşetir.
Hafif bazik ortam, bazı bakteri ve mantarların çoğalmasını engeller.
Özellikle yeşil sebzelerde canlı rengin pişirme öncesinde korunmasına yardımcı olur.
Bazı sebzelerde (örneğin. patlıcan) hafif acılık veya burukluğu azaltabilir.
Yazar: Uzman Diyetisyen Perihan Kılıç