Yaz sofralarının ferah yıldızı, et yemeklerinin serin eşlikçisi cacıktır. Yoğurt ve salatalığın uyumu dillere destandır. Kimine göre cacığa sarımsak eklenirken kimine göre ise eklenmeyebilir. Peki; sarımsaksız cacık olur mu?
Cacık, geleneksel Türk mutfağında yoğurt, salatalık, nane, zeytinyağı ve mutlaka sarımsakla yapılır. Sarımsak, cacığa karakteristik aromasını ve lezzet derinliğini katar.
Sarımsak sevmeyenler ya da mide problemi yaşayanlar için sarımsaksız cacık tercih edilebilir. Bu haliyle daha sade, hafif ve ferahlatıcı bir tat elde edilir.
Veganlık, alerji ya da özel diyetler nedeniyle sarımsak tüketmeyen kişiler için tarif sarımsaksız hazırlanabilir. Bu, yemeğin “cacık” olmasına engel değildir, sadece klasik tariften sapma olur.
Türkiye’nin bazı yörelerinde ya da yaz sofralarında, özellikle ferahlık ön plandaysa sarımsak kullanılmadan cacık yapılır. Yani kültürel olarak da bu şekilde tüketimi vardır.
Sarımsaklı ya da sarımsaksız, cacığın ana bileşeni yoğurt ve salatalıktır. Eğer bu ikisi varsa ve lezzeti yerindeyse, adı hâlâ “cacık”tır. Sarımsak tercihe bağlı bir detaydır.