Bakliyatlı veya makarnalı salatalar ise genellikle 1 gün önceden yapılınca lezzetleri sosla daha iyi harmanlanır ve daha lezzetli olur. Yine de sosun erken eklenmesi sebzelerin suyunu salmasına neden olabilir, bu yüzden sosu servis öncesi eklemek daha iyidir. Sonuç olarak, salatanın türüne göre hazırlanma zamanı değişiklik gösterir ve tazelik önemliyse yapım zamanı dikkatlice seçilmelidir.

Salata türüne göre değişir ama genel olarak:
- Yeşil yapraklı, marul, roka gibi salatalar 1 gün önceden yapılırsa yapraklar yumuşar, sulanır ve tazeliğini kaybedebilir. Bu yüzden bu tür salataları servis yapmadan hemen önce hazırlamak daha iyidir.
- Domates, salatalık, biber gibi sebzelerden yapılan salatalar ise 1 gün önceden hazırlanabilir, ama sosunu ayrı tutup servis öncesi eklemek tazelik için daha iyidir.
- Bakliyatlı, makarnalı veya tahıllı salatalar (örneğin nohutlu veya kinoa salatası) genellikle 1 gün önceden yapılabilir ve hatta lezzetleri sosla daha iyi karıştığı için daha lezzetli olur.
Özetle: Yeşil yapraklılar hemen yapılmalı, sebze ağırlıklı ve bakliyatlı/makarnalı salatalar 1 gün önceden hazırlanabilir.