Ramazan için Lezzet ipuçları
Ramazan ayı kültürümüzde beraberlik, hoşgörü ve anlayış kavramlarıyla anlatılır ama aynı zamanda da lezzetli, zengin, bereketli sofralarla toplumsal hafızamızda yer etmiştir. Bu Ramazan ayında iftar sofralarımızı en lezzetli menülerle donatarak, dostlarımızla, ailemizle, sevdiklerimizle, komşularımızla neşeli iftarlar açmak için şu küçük önerilerimize kulak vermenizi tavsiye ederiz. İşte, yoğun geçen gündüz saatlerine rağmen lezzetli iftar sofraları donatmak için işinizi kolaylaştıracak ipuçları.
  1. Yemekleri yağ ile lezzetlendirin.

Sağlıklı yağlar, zeytinyağı ve tereyağı, hem doyurucu hem de uzun süre tok tutan yapısıyla ramazan menülerinde de vazgeçilmezdir. Karbonhidratlar ve şekerler, birkaç saat içinde sindirilirken, yağ odaklı bir beslenme, daha uzun saatler açlığa dayanmayı kolaylaştırabilir. Yağlar aynı zamanda yemeklerin lezzeti için de olmazsa olmazdır. Tüm gün aç kaldıktan sonra insülin seviyenizi aniden fırlatacak bol şekerli, karbonhidratlı iftar menüleri yerine sağlıklı yağlarla pişirilmiş yemekleri tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde sahurda da yağları öne çıkarak gün içinde daha enerjik kalabilirsiniz.


  1. Pratik yemeklerden destek alın.

İftar sofrası hazırlamak çok keyifli bir süreçtir ama aynı zamanda yorucu da olabilir. Bazı günler, iş yoğunluğundan iftar saatine yetişememe endişesi bile yaşayabilirsiniz. Böyle durumlar için, boş bir zamanınızda derin dondurucuda saklayabileceğiniz pratik lezzetler hazırlayabilirsiniz. Örneğin, topluca hazırladığınız kavurmayı derin dondurucu raflarında saklayabilir, iftar sofrasında pratik bir lezzet sunmanız gerektiğinde, hızlıca pişen pilavın üzerine kavurmayı yerleştirerek hem geleneksel, hem de çok lezzetli bir iftar sofrası hazırlayabilirsiniz. Evdekilerin damak tadını da düşünerek, topluca hazırlayıp derin dondurucuda saklayabileceğiniz tarifleri geç olmadan listeleyin ve ilk fırsatta tencereler kaynamaya başlasın… Kavurmalar, çorbalar, haşlanmış sebzeler, börekler…


  1. Sahuru iftarda hazırlamak

İftar hazırlığınızı yaparken, sahurda da çok hızlı şekilde masaya gelebilecek, hatta ısıtmaya bile gerek kalmadan yenilebilecek seçenekleri de dikkate almalısınız. Örneğin, zeytinyağlı sebzeler. Lifli ve yağlı yapısıyla hem sizi gün boyu tok tutacaktır, hem de sahur saatinde uzun yemek hazırlama zahmetinden kurtaracaktır. İftar saatinde hazırlayıp buzdolabı raflarında kolayca saklayabileceğiniz zeytinyağlılar, salatalar, sebzeli ve etli börekler, az şekerli sütlü tatlılar… Sahurda hem lezzetli hem de doyurucu alternatifleriniz olacaklar.


  1. Bol sıvı tüketmeli, ama ne zaman?

Ramazan aylarında pek çok insan için en zorlayıcı nokta su tüketimi olur. Aslında size bir sır verelim, vücut birkaç gün susuzluğa kolayca dayanabilir. Süre bünyeden bünyeye değişir ancak vücut belli bir süre susayıp da su bulamadığında depoladığı yağları yakarak su elde eder. Tüm o yağların bir nedeni olmalıydı, değil mi? Vücudu aç veya susuz kaldığı günlerde hayatta tutacak bu mekanizma, susuzluğa da dayanmayı sağlar. Ancak, oruç tutarken 14-15 saat susuz kalmayı kolaylaştıran bu mekanizmayı yağ yakıp zayıflamak için kullanmaya kalkışmanızı tavsiye etmiyoruz. Zira daha uzun süren susuzluk sağlığınız için zararlı sonuçlar doğurabilir. Ramazan ayında da, iftar ve sahur saatleri arasında, saat başı düzenli olarak su içerek, böbreklerinizi rahatlatabilir, vücudunuzun su ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Tek seferde 2 litre su içmek yerine, her defasında bir barsak su ile vücuda düzenli olarak su sağlarsanız, gün içinde susuzluğa dayanmanız daha kolay olacaktır.


  1. Yardımcı mutfak aletleri işinizi kolaylaştırır.

Ramazandaki yoğun mutfak faaliyetlerinin altından kalkmayı kolaylaştıracak yardımcılarınız, hiç şüphesiz ki, küçük mutfak aletleri olacaktır. Eğer mutfakta eksik olduğunu düşündüğünüz mutfak aletleriniz varsa, hazır anneler günü indirimleri de varken, eksiklerinizi kolayca tamamlayabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı