Portakal ve Limon: Hangisinde C Vitamini Daha Çok?
Portakal mı Limon mu? C vitamini içeriği nedeniyle hangisini seçeceğiniz konusunda kafanız mı karıştı? İşte sizin için tartışmayı sonlandırdık!
Portakal ve Limon: Hangisinde C Vitamini Daha Çok?

Portakal, limon ve mandalina gibi turunçgiller, C vitamini içeriğiyle bilinir. Özellikle kış aylarında tüketilen bu meyveler, sağlık açısından çok faydalıdır. Sadece suyu değil, aromatik kabukları da ferahlatıcı bir tat için fırınlanmış ürünlere ve salatalara eklenir. Bu iki parlak renkli ekşi lezzet aynı zamanda C vitaminiyle doludur. Peki, portakalın mı yoksa limonun mu diğerinden daha fazla C vitamini içerdiğini hiç merak ettiniz mi?

Limon ve portakal, ikisi de Rutaceae ailesine ait turunçgillerdir. Az çok benzer besinsel özelliklere sahiptirler. C vitamini, her iki meyvenin de en temel unsurlarından biridir.

limon

Portakal ve Limon: Hangisi Daha İyi?

  1. Portakal, limonla karşılaştırıldığında daha yüksek şeker içeriğine sahiptir ve daha fazla kalori ve karbonhidrat içerir. Lif, protein ve yağ açısından daha zengindir.
  2. Boyutlarından da anlaşılacağı üzere limonlar daha küçük oldukları için yaklaşık 58 gram ağırlığındadır, orta boy bir portakal ise yaklaşık 131 gram ağırlığındadır.
  3. İnsanlar düşük yağlı bir diyet söz konusu olduğunda genellikle portakalı tercih ederler. Limonlar portakallara kıyasla ekşi bir tada sahip olsa da, bu tat farkı meyvenin asitliğine göre belirlenir.
  4. Limonun asitliği yüzde 5 ila 7 arasındadır, portakalın ise yüzde 1'dir; bu nedenle limonlar portakallara göre asidiktir.
  5. Portakal meyvesi, A , E vitamini ve B1, B2, B3 ve B5 gibi çeşitli B vitaminleri gibi çok sayıda temel vitaminle olağanüstü bir şekilde doludur. Aksine, limonlar C vitamini dışında sadece B6 vitamini içerir.

Bu iki meyvenin de neredeyse aynı miktarda C vitamini vardır. Ancak, portakalın C vitamini içeriği limondan biraz daha yüksektir. Şaşırmayın, portakalın narenciye kabuğunda limondan daha fazla C vitamini bulunur. Aksine, çiğ limon suyunun C vitamini içeriği portakalınkinden daha yüksektir.

Bu nedenle, portakal veya limon olsun, C vitamini takviyesi için bu meyvelerden herhangi birini alabilirsiniz. Sadece ekstra C vitamini dozu için kabuklarını yemeğinize eklemeyi unutmayın. Kabuğu içeceklerinize ve hatta keklerinize ekleyebilir ve keskin aromasının tadını çıkarabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Portakallı tatlı tarifleri
  2. Limonlu tarifler
  3. Portakal çeşitleri ve özellikleri
  4. Portakal nasıl dondurulur?
  5. Limonun faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Kurban Etini Ne Zaman Tüketmeli? Doğru Dinlendirme ve Sindirim Dengesi
Koyun Eti Kavurma Kokusunu Nasıl Giderebilirim?
Dalak Yemeği Nasıl Temizlenir?
Et Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler: Pişirme ve Saklama Önerileri
Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Beslenmenin 7 Altın Kuralı
Kavurma Suyunu Çekince Ne Yapılır?