Patlıcan, Türk mutfağının vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Kızartmasından zeytinyağlısına, közlemesinden fırın yemeğine kadar pek çok tarifte başrolde yer alır. Ancak bu lezzetli sebzeyi pişirirken yapılan bir kesim tercihi, hem yemeğin tadını hem de sunumunu büyük ölçüde etkileyebilir: şerit şeklinde kesmek. Peki; patlıcan neden şerit kesilir? İşte yanıtı.
Şerit şeklinde kesilen patlıcanlar daha ince olduğundan, özellikle kızartma veya ızgara gibi yöntemlerle pişirildiğinde hem daha çabuk pişer hem de içi dışı eşit şekilde pişer.
Patlıcanlar çok yağ çeken sebzelerdir. Şerit kesildiğinde yüzey alanı dengelenir ve daha kontrollü bir şekilde yağ çeker. Kalın ve geniş kesilen patlıcanlar ise yağa daha çok doyar.
Bazı yemeklerde
Şerit kesilmiş patlıcanlar özellikle kızartıldığında ya da fırınlandığında daha şık ve profesyonel bir görünüm sunar. Rulo yapmak, sarma şeklinde sunmak gibi dekoratif şekiller için idealdir.
Şerit şeklinde kesilen patlıcanlar tuzla acısının çıkarılması sürecinde daha etkili olur çünkü iç kısmı daha fazla yüzeye maruz kalır.