Patlıcan, Türk mutfağının vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Ancak her lezzetli patlıcan yemeğinin arkasında küçük ama etkili bir mutfak sırrı yatar; o da tuzlu suda bekletmek. Peki; patlıcan neden tuzlu suda bekletilir? İşte cevabı.
Patlıcan doğal olarak hafif acı bir tada sahip olabilir. Tuzlu su, bu acılığı alarak daha yumuşak bir tat bırakır.
Patlıcan kesildikten sonra havayla temas ettiğinde hızla kararır. Tuzlu su, bu oksidasyonu yavaşlatarak renginin korunmasına yardımcı olur.
Kızartma sırasında patlıcan çok yağ çeker. Tuzlu suda bekletmek, hücre yapısını biraz sıkılaştırarak yağ emilimini azaltır.
Tuzlu su, patlıcanın daha dengeli ve yumuşak şekilde pişmesine katkı sağlar; özellikle fırınlama ve kızartma işlemlerinde içi daha iyi pişer.
Patlıcanın içine biraz tuz geçmesini sağlayarak genel lezzetini artırır; böylece yemeğin tuz oranı daha dengeli olur.
Şunlara da göz atın: