Tost makinesinin önceden ısıtılması ve karışımın ince tabaka halinde yayılması, eşit pişmeyi sağlar. İsteğe bağlı olarak kaşar peyniri veya sucuk gibi iç malzemelerle zenginleştirilen patates tostu, pratikliğiyle kahvaltıların yıldızı olabilir. İşte patates tostu yapmanın püf noktaları.
Taze ve nişastalı (sarı patates) türleri tercih edin. Hem daha iyi kıvam verir hem de çıtırlık sağlar.
Rendeledikten sonra patatesin suyunu iyice sıkın. Aksi takdirde tost lapa gibi olur ve çıtırlaşmaz.
Rende patatese tuz, karabiber, pul biber, kekik gibi baharatlar ekleyin. Ama tuzu fazla kaçırmayın, çünkü patates çabuk çekiyor.
Arasına kaşar peyniri, sucuk, salam veya zeytin gibi malzemeler ekleyebilirsiniz ama çok doldurursanız tost kapanmaz. Ölçülü olun.
Önceden ısıtılmış tost makinesinde pişirin. Patatesin dışı çıtır çıtır olurken içi yumuşacık kalır.
Ortalama 8–10 dakika pişirin. Ama makinenizin gücüne göre bu süre değişebilir. Ara sıra kontrol edin ama erken açmayın, dağılabilir.
Patatesin dışının güzel kızarması için rende karışımına azıcık sıvı yağ veya eritilmiş tereyağı ekleyebilirsiniz.