11 Yıllık Araştırma: Patates Kızartması Depresyona Sebep Olabilir!
Bilim insanlarının yaptığı 11 yıllık araştırma sonucunda, patates kızartması gibi yiyeceklerin depresyona neden olabileceği bulundu. İşte, detaylar...

Patates kızartması, yalnızca Türk mutfağında değil, dünyanın hemen her yerinde en çok tüketilen besinlerden biridir. Özellikle fast food tüketiminin artmasıyla birlikte, patates kızartması tüketiminde önemli bir artış olduğunu fark etmişsinizdir. İçeriğindeki fazla yağ nedeniyle obezite, diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskini artıran kızarmış yiyeceklerin sağlık üzerindeki etkisi bununla da sınırlı değil...

  1. Proceedings of the National Academy of Sciences Dergisi

Bilimsel dergi Proceedings of the National Academy of Sciences'de yayınlanan 11 yıllık bir araştırmaya göre, kızarmış besinler tüketen 140 binden fazla kişinin verileri incelendi. Bu incelemenin sonucunda, kızarmış gıda tüketimi ve depresyon arasında bağlantı olduğu ortaya çıktı.

  1. Biobank Verileri

Birleşik Krallık'taki 500 bin kişinin sağlık verilerinin bulunduğu UK Biobank verileri ise, Çin'in Hangzhou kentindeki bilim insanları tarafından analiz edildi. Bu analiz sonucunda patates kızartması yemenin depresyon riskini %7, kaygı bozukluğu riskini ise %12 oranında artırdığı gözlemlendi.

  1. Diğer Çalışmalar

Araştırmalarda, kızarmış yiyeceklerin insan sağlığı üzerindeki etkileri ortaya kondu. Elde edilen sonuçlara göre, kızartma işlemi esnasında ortaya çıkan akrilamid adlı kimyasalın depresyonla ilgili olabileceği tezi düşünülüyor. Araştırmalar esnasında akrilamid verilen bir zebra balığının, içinde bulunduğu akvaryumu keşfetmeye gönülsüz olduğu ve diğer balıklarla ilgilenmediği gözlemlendi.

Şunlara da göz atın;

  1. Neden yoğurtla pekmezi birlikte yememeliyiz?
  2. Glüten intoleransı belirtileri
  3. Çikolata bağımlılık yapar mı?
  4. Yağlı yiyeceklerden uzak durmak için 7 neden
  5. Gizli şekeri olanlar nelere dikkat etmeli?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Ispanak Borani Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Somon Balığı Nasıl Temizlenir?
Cennet Çiçeği Küfeya Bakımı Nasıl Yapılır?
Glikoz Şurubu Nedir, Zararları Nelerdir?
Tat Duyusu: Hangi Tatları Alabiliyoruz?
Hindistan Cevizi Suyunu Kullanmanın 9 Yolu