Un, birçok tarifin vazgeçilmez malzemesi olsa da bazen alternatiflere ihtiyaç duyulur. Glutensiz beslenenler, düşük karbonhidrat diyeti yapanlar ya da farklı lezzetler arayanlar için un kullanmadan hazırlanan pratik ve lezzetli tarifler harika bir seçenek sunar. İşte kurabiyeden keklere, atıştırmalıktan ana yemeklere kadar geniş bir yelpazede, un olmadan da enfes sonuçlar elde edebileceğiniz 10 unsuz tarif.
Malzemeler
•2 su bardağı süt (isteğe göre badem sütü veya yulaf sütü de olabilir)
•1 yemek kaşığı mısır nişastası
•1 tatlı kaşığı kakao tozu
•1 adet olgun muz
•1 çay kaşığı vanilya özütü
•Bir tutam tuz
Yapılışı:
Sütü bir tencereye alın, orta ateşte ısıtmaya başlayın. Nişastayı az bir miktar süt ile açarak tencereye ekleyin. Sürekli karıştırarak kaynamasını sağlayın. Kaynamaya başlayınca ocağı kısın ve karışım koyulaşana kadar karıştırmaya devam edin. Ocaktan aldıktan sonra içine ezilmiş muzu, vanilyayı ve kakaoyu ekleyip iyice karıştırın. Oda sıcaklığına gelince kaselere paylaştırıp buzdolabında en az 2 saat soğutun. Unsuz şekersiz puding servise hazır. Üzerini çilek dilimleri ile süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler
•1 olgun muz
•2 yumurta
•5 yemek kaşığı yulaf ezmesi
•1 çay kaşığı kabartma tozu
•1 tatlı kaşığı tarçın
•1 yemek kaşığı zeytinyağı
•Bir tutam tuz
Yapılışı:
Muzları çatalla iyice ezin. Yumurta ve zeytinyağını muzla birlikte çırp veya karıştırın. Yulaf ezmesi, kabartma tozu, tarçın ve tuzu ekleyip homojen bir karışım olana kadar karıştırın. Orta ateşte yapışmaz tavayı ısıt, azıcık zeytinyağı ile yağlayın. Hamurdan kepçe yardımıyla tavaya dök, pankeklerin üzeri göz göz olana ve altı kızarana kadar (yaklaşık 2-3 dakika) pişirin. Diğer tarafını çevirip aynı şekilde pişirin. Sıcak servis yapın, üzerine dilerseniz bal, fındık, meyve veya yoğurt ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
•2 olgun muz
•3 yumurta
•3 yemek kaşığı şekersiz kakao
•1/4 su bardağı bal veya akçaağaç şurubu
•1/2 su bardağı ince çekilmiş badem veya ceviz
•1 tatlı kaşığı vanilin
•1 çay kaşığı kabartma tozu
•Bir tutam tuz
•Damla çikolata veya ceviz parçaları
Yapılışı:
Fırını 175°C’ye ısıtın. Muzları iyice ezin. Yumurtaları ekleyip çırpın. Kakao, bal, vanilin, kabartma tozu ve tuzu ekleyip karıştırın. İstersen ince çekilmiş badem/ceviz ve damla çikolatayı ekle, karıştırın. Karışımı yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş küçük fırın kabına dökün. 20-25 dakika, üzeri çatlayana kadar pişirin. Soğuyunca dilimleyip servis yapın.
Malzemeler
•1 su bardağı kırmızı mercimek
•1 adet orta boy soğan
•1 adet havuç
•1 adet patates
•1-2 diş sarımsak
•6 su bardağı su veya sebze/tavuk suyu
•2 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı
•1 tatlı kaşığı tuz
•1 çay kaşığı karabiber
•1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
•1 tatlı kaşığı kimyon
•Limon dilimleri
•İnce kıyılmış maydanoz
Yapılışı:
Tencereye zeytinyağı veya tereyağını alıp ısıtın. Soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Rendelenmiş havuç, patates ve sarımsağı ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Yıkanmış kırmızı mercimekleri tencereye ilave edin. Üzerine suyu veya tercihinize göre sebze/tavuk suyunu ekleyin. Tuz ve baharatları da ekleyip karıştırın. Orta ateşte mercimekler ve sebzeler yumuşayana kadar, yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Çorbayı pürüzsüz bir kıvam almak için blenderdan geçirin ya da tel süzgeçten geçirin. Sıcak servis yapın, yanına limon dilimleri ve ince kıyılmış maydanoz ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler
•100 gr bitter çikolata (tercihen %60-70 kakao oranlı)
•50 gr tereyağı
•2 adet yumurta
•2 yemek kaşığı toz şeker
•1 yemek kaşığı kakao
•Yarım çay kaşığı vanilya özü
•1 tutam tuz
Yapılışı:
Fırını 190 derece’ye (alt-üst fanlı) ayarlayın. Sufle kaplarını hafifçe yağlayın, içlerini toz kakao ile kaplayın ki sufle yapışmasın. Bitter çikolata ve tereyağını benmari usulü ya da düşük ısıda mikrodalgada eritin. Ilımaya bırakın. Yumurtaları ve şekeri köpük köpük olana kadar (3–4 dakika) mikserle çırpın. Ilınmış çikolatalı karışımı yumurtalı karışıma yavaşça ekleyin. Kakao ve vanilyayı da ilave edip spatula ile söndürmeden karıştırın. Hazırladığınız karışımı 4 sufle kabına eşit olarak paylaştırın. Fırında 10–12 dakika pişirin. Dışı pişmiş ama ortası hafif akışkan kalmalı. Kontrollü olun, fazla pişerse kek gibi olur. Fırından çıkan unsuz sufle servise hazır. Üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler:
•200 g bitter çikolata
•100 g tereyağı
•3 yumurta
•1/2 su bardağı şeker
Yapılışı: Çikolatayı ve tereyağını eritin, diğerleriyle karıştırın, 180°C’de 25-30 dk pişirin.
Malzemeler:
•2 su bardağı yulaf
•1/2 su bardağı fıstık ezmesi
•1/3 su bardağı bal
•Çikolata parçaları
Yapılışı: Karıştır, tepsiye yay, buzdolabında dondur, dilimle.
Malzemeler:
•2 kabak
•2 yumurta
•Beyaz peynir
•Tuz, baharat
Yapılışı: Rendelenmiş kabakları sıkın, diğer malzemelerle karıştırın, tavada kızartın.
Malzemeler:
•2 adet olgun muz (ezilmiş)
•2 yumurta
•5 yemek kaşığı yulaf ezmesi (blenderda un kıvamına getirilmiş)
•1 çay kaşığı kabartma tozu
•1 tatlı kaşığı tarçın
•1 çay kaşığı vanilin
•2 yemek kaşığı zeytinyağı veya eritilmiş tereyağı
•1/4 su bardağı ceviz, kuru meyve veya damla çikolata
Yapılışı:
Fırını 180°C’ye önceden ısıtın. Muzları çatalla iyice ezinin. Yumurtalar, zeytinyağı ve vanilini ekleyip karıştırın. Yulaf unu, kabartma tozu ve tarçını ekleyip homojen karışana kadar karıştırın. İstersen ceviz, kuru meyve veya damla çikolata ekleyin. Muffin kalıplarını yağla veya kağıt muffin kalıbı yerleştirin. Karışımı kalıplara paylaştırın. 20-25 dakika, üstleri kızarana kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.
Malzemeler:
•2 adet olgun muz (ezilmiş)
•1 su bardağı yulaf ezmesi
•3 yemek kaşığı fıstık ezmesi (şekersiz, doğal) veya badem ezmesi
•1 tatlı kaşığı tarçın
•1 çay kaşığı kabartma tozu
•1/4 su bardağı ceviz, fındık veya kuru üzüm
Yapılışı:
Fırını 180°C’ye ısıtın. Muzları çatalla iyice ezin. Üzerine yulaf unu, fıstık ezmesi, tarçın ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. İstersen ceviz, fındık veya kuru üzüm ekleyip tekrar karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Hafifçe yassılaştırın. 15-18 dakika, kenarları hafif kızarana kadar pişirin. Soğuyunca servis yapın.