Mutfakta Çok Sık Yapılan 3 Temel Hata
İyi yemek pişirmek, kıvamı doğru tutturmak... Bunlar mutfak açısından önemli. Ancak çok önemli bir konu daha var. O da gıda güvenliği. Bu makalede mutfaklarda gözden kaçırılan, çok sık yapılan 3 hataya bakıyoruz...

Mutfakta hijyen kurallarına uymak sağlık açısından oldukça önemli. Ancak tüm araştırmalar dünyanın dört bir yanında 3 hatanın mutfaklarda çok sık yapıldığını gösteriyor. İşte gözden kaçmaması gereken ancak yine de ihmal edilen 3 davranış, 3 mutfak hatası...

Tavuğu yıkıyor musunuz?

Pek çok kişi satın aldığı tavuğu temiz suyla yıkıyor. Ancak beslenme uzmanlarına göre bu davranış doğru değil. Peki, neden? Çünkü çiğ tavuk çeşitli bakteriler taşıyabilir. Tavuk yıkandığında, bu bakteriler su damlacıklarıyla birlikte mutfak tezgahı, lavabo, diğer yüzeyler ve ellere yayılacaktır. Tavuk doğru şekilde pişirildiğinde, zaten ısı bakterileri öldürecektir. Yıkama işlemi işlemi ise bakterileri öldürmez, sadece yayılmalarını sağlar.

Yiyecekleri oda sıcaklığında mı çözdürüyorsunuz?

Dondurulmuş gıdaları çözmek için pek çok kişi buzluktan çıkarır ve oda sıcaklığında beklemeye alır. Ancak bu yöntem her zaman iyi değil. Çünkü büyük sıcaklık farkı, yiyeceklerde zararlı bakterilerin üremesine neden olabilir. Özellikle et ve balık gibi kolay bozulabilen gıdalar oda sıcaklığında uzun süre bekletildiğinde bakterilerin üremesi hızlanabilir. Bu tür gıdaları buzdolabında yavaşça çözdürmek çok daha iyidir.

Farklı gıdaları birlikte mi hazırlıyorsunuz?

Farklı gıdaların birlikte hazırlanması, özellikle çiğ et, yumurta, deniz ürünleri gibi gıdaların pişmiş yiyecekler ya da meyve ve sebzelerle aynı mutfak araçlarıyla işlenmesi, çapraz kontaminasyon (cross-contamination) adı verilen bir duruma yol açabilir. Bu, bakterilerin veya zararlı mikroorganizmaların bir gıdadan diğerine geçişini ifade eder.

Örneğin salata ve meyveler, genellikle pişirilmeden yenir. Bu yüzden bakterilerin doğrudan bu gıdalara geçmesi daha büyük bir risktir.

Örneğin çiğ et için kullandığınız bıçak veya kesme tahtasını, yıkaman sebzeleri kesmek için kullanmak, bu sebzeleri mikroplarla kontamine eder. Basit bir önlem olarak Çiğ etle veya yumurtayla temas eden mutfak araçları ve yüzeyler hemen sabun ve sıcak su ile iyice temizlenmelidir. Ayrıca, sebzeler mutlaka bol suyla yıkanmalı, gerekiyorsa fırçalanmalıdır.

ABD Tarım Bakanlığı'nın bir araştırması 2019 tarihli bir araştırmasında şu 3 öneri yer almıştı:

a. Sebze ve salata gibi pişirilmeyecek yiyecekleri çiğ et ve kümes hayvanlarını ellemeden ve hazırlamadan önce hazırlayarak riski önemli ölçüde azaltın.

Çünkü araştırmada çiğ kümes hayvanlarını yıkayan katılımcıların %60'ının, kümes hayvanlarını yıkadıktan veya duruladıktan sonra lavabolarında bakteri olduğu görüldü.

b. Çiğ et ve kümes hayvanlarının veya bunların sularının temas etmiş olabileceği veya kirlenmiş olabilecek HERHANGİ bir yüzeyi iyice temizleyin ve dezenfekte edin. Lavaboları ve tezgahları sıcak sabunlu suyla temizleyin ve ardından dezenfektan uygulayın. Ellerinizi sabunla köpürtün ve ardından 20 saniye boyunca ovalayın.

c. Et ve kümes hayvanlarını, gıda termometresiyle ölçülen güvenli bir iç sıcaklığa ulaşana kadar pişirerek hastalığa neden olan bakterileri yok edin.

Şu habere de göz atabilirsiniz:

  1. Tavuk Eti Pişirmeden Önce Yıkanır Mı?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

4 Aralık Masterchef Türkiye'de İlk Finalist Kim Oldu?
2 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
1 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
2026 Michelin Sommelier Ödülünü Kim Kazandı?
Michelin Yeşil Yıldız Kazanan Restoranlar
Michelin Rehberi Türkiye’nin Tüm Bölgelerini Kapsayacak