Mantıya Rakip Meşhur (Hingel) Hengel Yemeği İçin 10 Pratik Tüyo
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Yozgat mutfağının sevilen lezzeti hengeli mükemmel yapmak istiyorsanız bu 10 ipucunu mutlaka bilmelisiniz. Lezzet garantili tüyolarla geleneksel tatlar sofranızda olsun. İşte hengel yapmanın sırları!

Anadolu’nun saklı lezzetlerinden biri olan hengel yemeği, sade malzemeleriyle büyüleyen bir hamur işi klasiğidir. Yozgat başta olmak üzere İç Anadolu’nun birçok yöresinde yapılan hengel, mantıya benzer ama kendine has sunumuyla fark yaratır. Eğer sen de bu eşsiz lezzeti evde en iyi şekilde hazırlamak istiyorsanız, işte dikkat etmeniz gereken 10 püf noktası!

Hamurun Kıvamı Çok Önemli

Ne çok sert ne çok yumuşak olmalı. Orta sertlikte bir hamur en idealidir. Dinlendirilmiş bir hamur daha elastik olur ve kolay açılır.

Hamuru Dinlendirmeyi Unutmayın

En az 20-30 dakika üzeri örtülü şekilde dinlendirilmiş hamur, açarken daha az yırtılır.

İnce ama Dayanıklı Açın

Hamuru çok kalın açarsanız pişmesi zor olur, çok ince olursa da dağılabilir. Göz kararı ama dayanıklı bir incelikte açmalısınız.

Düzgün Kareler Kesin

Eşit boyutta kareler keserseniz hem pişmesi eşit olur hem sunum daha güzel görünür.

Kaynar Suya Atmadan Önce Unları Eleyin

Hamur parçalarının üzerinde fazla un varsa, pişirme suyunu bulamaç yapabilir. Hafifçe silkelenmeli.

Pişirme Suyu Tuzlu Olsun

Tıpkı makarna gibi, hengelin haşlandığı su biraz tuzlu olursa hamura da lezzet geçer.

Pişirme Süresine Dikkat Edin

Hamurlar yumuşayıp yüzeye çıkmaya başladıysa pişmiştir. Çok haşlanırsa dağılabilir.

Yoğurt Sosu Soğuk, Hamur Sıcak Olsun

Geleneksel sunumda yoğurt soğuk, hamur sıcak olur. Ters olursa lezzet dengesini bozabilir.

Tereyağını Kızdırın, Kırmızı Toz Biberle Tatlandırın

Servis esnasında üzerine dökülecek bu yağ, yemeğe karakteristik bir aroma katar. Yanmasın ama köpürsün.

İsteğe Göre Sarımsaklı Yoğurt

Orijinal tarifte her zaman olmasa da, sarımsaklı yoğurtla servis etmek lezzeti artırır. Damak zevkine göre ayarlayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın:

  1. Evde Mantı Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Altın Kural
  2. Mantının Dağılmasını Önlemek İçin 5 Püf Noktası
  3. Mantıyı Çiğ Etle Doldurmak Tehlikeli mi?
  4. Mantı Nasıl Dondurulur?
  5. Mantı Nasıl Pişirilir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

4 Aralık Masterchef Türkiye'de İlk Finalist Kim Oldu?
2 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
1 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
2026 Michelin Sommelier Ödülünü Kim Kazandı?
Michelin Yeşil Yıldız Kazanan Restoranlar
Michelin Rehberi Türkiye’nin Tüm Bölgelerini Kapsayacak