Kimileri makarnanın yapışmasını engellemek için buna başvururken, kimileri de sadece alışkanlık için yağ kullanıyor. Peki; makarnaya yağ katmasak olur mu, suya yağ eklemek şart mı? İşte ayrıntılar.
Aslında makarnayı haşlarken suya yağ eklemek şart değil, hatta çoğu şef bunu önermez. Yağın yaptığı tek şey, makarna yüzeyinde ince bir tabaka oluşturup birbirine yapışmayı biraz azaltmak; ama bu tabaka aynı zamanda sosun makarnaya tutunmasını da zorlaştırır.
Bol su kullanın. 1 litre suya 100 g makarna iyi bir ölçü. Suyu kaynar kaynamaz tuzlayın. Tuz, hem lezzet katar hem de nişastanın dışarı çıkmasını biraz baskılar. İlk 1-2 dakikada karıştırın. En kritik an, makarna yumuşamaya başlarken. Piştiği gibi sosla buluşturun. Süzdükten sonra hemen sos eklerseniz yapışma ihtimali kalmaz. Eğer makarnayı soslamadan bekletecekseniz, o zaman çok az (yarım çorba kaşığı kadar) zeytinyağıyla karıştırmak işe yarar. Ama “yağsız haşlama” lezzet ya da doku açısından kesinlikle sorun yaratmaz.