Tatlılarda genellikle şekerin baskınlığı söz konusudur; ancak limon, bu dengeyi kırarak tatlıları bambaşka bir boyuta taşır. Ekşi ve ferahlatıcı aromasıyla limon, hem klasik hem de modern tatlılara canlılık katar. Özellikle yaz aylarında hafif tatlılar arayanlar için limonlu tatlı tarifleri ideal bir seçenektir. Peki, limonla hangi tatlılar yapılır? İşte denemeniz gereken 12 tarif...
Malzemeler
Tabanı için:
İç harcı için:
Limon sosu için:
Hazırlanışı:
24 cm kelepçeli kalıbı hazırlayın, dışını folyoyla sarın. Bisküvi, tereyağı ve şekeri karıştırıp kalıba yayın. 160°C’de 10 dakika pişirin. Fırını 150°C’ye düşürün. Labne, un ve şekeri çırpın. Krema, limon suyu ve kabuğunu ekleyin. Yumurtaları teker teker katın. Harcı kalıba dökün, su dolu tepsiye yerleştirerek 70 dakika pişirin. Fırını kapatıp 15 dk kapağı açmadan, sonra 20 dk yarı açık dinlendirin. Oda sıcaklığında soğutup buzdolabına kaldırın. Sosu pişirin, koyulaşınca tereyağı ekleyin. Soğutup cheesecake’in üzerine dökün.
Malzemeler
Hamuru için:
Limonlu krema için:
Üzeri için:
Hazırlanışı:
Un, şeker, tuz, tereyağı, yumurta sarısı ve suyu yoğurup pürüzsüz bir hamur elde edin. Streçleyip 2 saat buzdolabında dinlendirin. Krema için tereyağı hariç tüm malzemeyi sürekli karıştırarak pişirin. Koyulaşınca süzün, tereyağını ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Hamuru tart kalıbından biraz büyük açın, kalıba yerleştirin. Artan hamurla süsleme için küçük parçalar hazırlayın. Tart tabanını yağlı kağıt ve bakliyatla 180°C’de 15-20 dk pişirin. Fırından çıkarın, kremayı tabana yayın, şekilli hamur parçalarını üzerine yerleştirin. Tekrar fırınlayıp üzeri kızarana dek 15-20 dakika daha pişirin. Limon kabuğu ile süsleyerek soğuk servis yapın.
Malzemeler
Hazırlanışı:
Limonların kabuklarını rendeleyip suyunu sıkın. Yumurta sarılarını şeker, limon suyu ve kabuğu ile birlikte çırpın. Karışımı kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Koyulaşınca ocaktan alıp tereyağını ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Kabuklanmaması için ara ara karıştırarak oda sıcaklığına getirin. Süzgeçten geçirip cam kavanoza alın. Buzdolabında 6-7 gün saklayabilirsiniz.
Malzemeler
Hazırlanışı:
Yumurta ve şekeri çırpın. Süt, yağ ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Un, kabartma tozu ve vanilini eleyerek ekleyin. Limon kabuğunu da ilave edip pürüzsüz kıvam elde edin. Yağladığınız kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 170°C fırında yaklaşık 40 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğutun ve dilimleyerek servis edin.
Malzemeler
Hazırlanışı:
Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın. Ayrı kapta ricotta, su, yağ, limon kabuğu ve suyu, yumurta ile çırpın. Sıvı karışımı kuru malzemelere ekleyin. Chia tohumu ve balı da ilave edin, karıştırın. Muffin kalıplarına paylaştırıp 175°C fırında 15–20 dakika pişirin. Ilındıktan sonra üzerlerine bal gezdirerek servis edin.
Malzemeler
Süslemek için:
Hazırlanışı:
Su ve toz şekeri orta ateşte kaynatın, 5–6 dakika sonra ocaktan alıp soğutun. Soğuyan şuruba limon kabuğu, limon suyu ve pudra şekeri ekleyin. Karışımı buzlukta 1 gece bekletin. Servis öncesi dondurma kaşığıyla alın, limon kabukları ve nane yapraklarıyla süsleyin.
Malzemeler
Limonlu sos için:
Hazırlanışı:
Süt, krema, limon kabuğu, vanilya ve şekeri ısıtın. Ocaktan alın, jelatini soğuk sütle açıp ekleyin. Bardaklara paylaştırıp buzdolabında 6 saat bekletin. Sos için limon suyu, rendesi, şeker ve nişastayı karıştırarak pişirin. Soğuyan panna cottaların üzerine dökün, servis yapın.
Malzemeler
Şerbeti için:
Üzeri için:
Hazırlanışı:
Yumurta ve şekeri çırpın. Sıvı malzemeleri, irmik ve limon kabuğunu ekleyip karıştırın. Un ve kabartma tozunu ekleyip pürüzsüz hale getirin. Yağlanmış borcama döküp 175°C’de 30-35 dakika pişirin. Şerbet için su ve şekeri kaynatın, portakal suyunu ekleyip 5 dakika daha pişirin. Fırından çıkan revaninin üzerine şerbeti dökün, çekene kadar bekletin. Üzerine toz antep fıstığı serpiştirip servis yapın.
Malzemeler
Hazırlanışı:
Süt, şeker, pirinç unu ve limon kabuğunu tencereye alıp çırpın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Kaselere paylaştırıp, kalan limon kabuğuyla süsleyin. Buzdolabında 2-3 saat soğutun, servis yapın.
Malzemeler
Limon sosu için:
Hazırlanışı:
Un, şeker, vanilya ve kabartma tozunu karıştırın. Eritilmiş tereyağı ve beyaz çikolatayı ekleyip karıştırın. Limon rendesi, suyu ve yumurtaları çırpın. Karışımları birleştirip yağlı kağıt serili kalıba dökün. 160°C’de 30-35 dakika pişirin. Soğuduktan sonra dilimleyin. Limon sosu malzemelerini pişirip soğutun, brownie’nin üzerine dökerek servis yapın.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Şeker ve suyu kaynatın. Ayrı yerde nişastayı soğuk suyla ezin, kaynayan şerbete ekleyip koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Limon suyu ve rendesini ekleyip 5 dakika daha pişirin. Karışımı yağlı kağıda döküp soğutun. Dilimleyip pudra şekeriyle kaplayarak servis yapın.
Malzemeler:
Limon Curd için:
Üzeri için:
Hazırlanışı:
Yumurta aklarını sertleşene kadar çırpın, şeker, mısır nişastası, limon kabuğu ve sirkeyi ekleyip karıştırın. Yağlı kağıda yuvarlak yayıp 1 saat 15 dakika 120°C’de pişirin, sonra fırında soğutun. Limon curdu benmari usulü pişirip soğutun. Pavlovanın üzerine sürün, taze meyvelerle süsleyip servis yapın.
Şunlara da göz atın: