Limonla Hangi Tatlılar Yapılır?
Elif Güryel Türk, İtalyan ve Hint mutfağını çok severim
16 Tarif       5 Takipçi
Limonla yapılan tatlılar, hem hafif hem de ferahlatıcı lezzetleriyle sofraların en sevilen tatlıları arasında yer alır. Klasik keklerden Fransız tartlarına, geleneksel Türk revanisinden İtalyan panna cottaya kadar limon, her kültürde tatlılara canlılık katan eşsiz bir malzemedir. Peki, limonla hangi tatlılar yapılır? İşte tarifler...
Limonla Hangi Tatlılar Yapılır?

Tatlılarda genellikle şekerin baskınlığı söz konusudur; ancak limon, bu dengeyi kırarak tatlıları bambaşka bir boyuta taşır. Ekşi ve ferahlatıcı aromasıyla limon, hem klasik hem de modern tatlılara canlılık katar. Özellikle yaz aylarında hafif tatlılar arayanlar için limonlu tatlı tarifleri ideal bir seçenektir. Peki, limonla hangi tatlılar yapılır? İşte denemeniz gereken 12 tarif...

Limonlu Cheesecake

  1. Limonlu Cheesecake

Malzemeler

Tabanı için:

  1. 4 yemek kaşığı toz şeker
  2. 300 gram yulaflı bisküvi
  3. 7 yemek kaşığı tereyağı (110 gram eritilmiş)

İç harcı için:

  1. 4 adet yumurta
  2. 25 gram un
  3. 200 gram krema
  4. 1 su bardağı toz şeker
  5. 700 gram labne peyniri
  6. 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
  7. 3.5 yemek kaşığı limon suyu

Limon sosu için:

  1. 1 adet limon kabuğu rendesi
  2. 1 su bardağı limon suyu
  3. 1 yemek kaşığı nişasta
  4. 1/2 su bardağı toz şeker
  5. 1 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı:

24 cm kelepçeli kalıbı hazırlayın, dışını folyoyla sarın. Bisküvi, tereyağı ve şekeri karıştırıp kalıba yayın. 160°C’de 10 dakika pişirin. Fırını 150°C’ye düşürün. Labne, un ve şekeri çırpın. Krema, limon suyu ve kabuğunu ekleyin. Yumurtaları teker teker katın. Harcı kalıba dökün, su dolu tepsiye yerleştirerek 70 dakika pişirin. Fırını kapatıp 15 dk kapağı açmadan, sonra 20 dk yarı açık dinlendirin. Oda sıcaklığında soğutup buzdolabına kaldırın. Sosu pişirin, koyulaşınca tereyağı ekleyin. Soğutup cheesecake’in üzerine dökün.

  1. Limonlu Tart

Malzemeler

Hamuru için:

  1. 600 g un
  2. 125 g toz şeker
  3. 1 tutam tuz
  4. 400 g tereyağı
  5. 2 yumurtanın sarısı
  6. 4 yemek kaşığı soğuk su

Limonlu krema için:

  1. 6 yumurtanın sarısı
  2. 2 limonun rendelenmiş kabuğu
  3. 125 ml limon suyu
  4. 200 g toz şeker
  5. 100 g tereyağı

Üzeri için:

  1. Rendelenmiş limon kabuğu

Hazırlanışı:

Un, şeker, tuz, tereyağı, yumurta sarısı ve suyu yoğurup pürüzsüz bir hamur elde edin. Streçleyip 2 saat buzdolabında dinlendirin. Krema için tereyağı hariç tüm malzemeyi sürekli karıştırarak pişirin. Koyulaşınca süzün, tereyağını ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Hamuru tart kalıbından biraz büyük açın, kalıba yerleştirin. Artan hamurla süsleme için küçük parçalar hazırlayın. Tart tabanını yağlı kağıt ve bakliyatla 180°C’de 15-20 dk pişirin. Fırından çıkarın, kremayı tabana yayın, şekilli hamur parçalarını üzerine yerleştirin. Tekrar fırınlayıp üzeri kızarana dek 15-20 dakika daha pişirin. Limon kabuğu ile süsleyerek soğuk servis yapın.

  1. Limon Kreması

Malzemeler

  1. 3 yumurta sarısı (organik)
  2. 2 limonun suyu ve kabuğu
  3. 1/2 bardak toz şeker
  4. 2 yemek kaşığı tereyağı
  5. 1 tutam tuz

Hazırlanışı:

Limonların kabuklarını rendeleyip suyunu sıkın. Yumurta sarılarını şeker, limon suyu ve kabuğu ile birlikte çırpın. Karışımı kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Koyulaşınca ocaktan alıp tereyağını ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Kabuklanmaması için ara ara karıştırarak oda sıcaklığına getirin. Süzgeçten geçirip cam kavanoza alın. Buzdolabında 6-7 gün saklayabilirsiniz.

  1. Limonlu Kek

Malzemeler

  1. 1 su bardağı toz şeker
  2. 1 su bardağı süt
  3. 3 su bardağı un
  4. 4 adet yumurta
  5. 1 adet rendelenmiş limon kabuğu
  6. 2 yemek kaşığı limon suyu
  7. 1 paket kabartma tozu
  8. 1 paket vanilin
  9. 1/2 su bardağı ayçiçek yağı
  10. Kalıbı yağlamak için tereyağı

Hazırlanışı:

Yumurta ve şekeri çırpın. Süt, yağ ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Un, kabartma tozu ve vanilini eleyerek ekleyin. Limon kabuğunu da ilave edip pürüzsüz kıvam elde edin. Yağladığınız kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 170°C fırında yaklaşık 40 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğutun ve dilimleyerek servis edin.

  1. Limonlu Muffin

Malzemeler

  1. 3/4 su bardağı un
  2. Yarım çay bardağı toz şeker
  3. 1 yemek kaşığı kabartma tozu
  4. Bir tutam tuz
  5. 3/4 su bardağı ricotta peyniri
  6. Yarım su bardağı su
  7. 1/4 su bardağı zeytinyağı
  8. 2 limonun rendelenmiş kabuğu
  9. 2 yemek kaşığı limon suyu
  10. 1 yumurta
  11. 2 yemek kaşığı chia tohumu
  12. Yarım su bardağı bal
  13. Üzeri için bal

Hazırlanışı:

Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın. Ayrı kapta ricotta, su, yağ, limon kabuğu ve suyu, yumurta ile çırpın. Sıvı karışımı kuru malzemelere ekleyin. Chia tohumu ve balı da ilave edin, karıştırın. Muffin kalıplarına paylaştırıp 175°C fırında 15–20 dakika pişirin. Ilındıktan sonra üzerlerine bal gezdirerek servis edin.

  1. Limonlu Sorbe

Malzemeler

  1. 275 gr toz şeker
  2. 600 ml su
  3. 1 limonun rendelenmiş kabuğu
  4. 1 su bardağı limon suyu
  5. 30 gr pudra şeker

Süslemek için:

  1. Limon kabukları
  2. Nane yaprağı

Hazırlanışı:

Su ve toz şekeri orta ateşte kaynatın, 5–6 dakika sonra ocaktan alıp soğutun. Soğuyan şuruba limon kabuğu, limon suyu ve pudra şekeri ekleyin. Karışımı buzlukta 1 gece bekletin. Servis öncesi dondurma kaşığıyla alın, limon kabukları ve nane yapraklarıyla süsleyin.

  1. Limonlu Panna Cotta

Malzemeler

  1. 1 su bardağı süt
  2. 1 yemek kaşığı jelatin
  3. 2.5 su bardağı krema
  4. 3/4 su bardağı toz şeker
  5. 1 limon kabuğu rendesi (Çok ince rendelenecek)
  6. 1 tatlı kaşığı vanilya özütü

Limonlu sos için:

  1. 2 limon kabuğu rendesi ve suyu
  2. 3-4 yemek kaşığı toz şeker
  3. 1 yemek kaşığı nişasta + 1 çay bardağı su

Hazırlanışı:

Süt, krema, limon kabuğu, vanilya ve şekeri ısıtın. Ocaktan alın, jelatini soğuk sütle açıp ekleyin. Bardaklara paylaştırıp buzdolabında 6 saat bekletin. Sos için limon suyu, rendesi, şeker ve nişastayı karıştırarak pişirin. Soğuyan panna cottaların üzerine dökün, servis yapın.

  1. Limonlu Revani

Malzemeler

  1. 3 yumurta
  2. 1 çay bardağı toz şeker
  3. 1 çay bardağı limon suyu
  4. 1 limon kabuğu rendesi
  5. 1 çay bardağı sıvı yağ
  6. 1 su bardağı irmik
  7. 2 su bardağı un
  8. 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için:

  1. 3 su bardağı su
  2. 3 su bardağı toz şeker
  3. Yarım limon suyu

Üzeri için:

  1. Toz Antep fıstığı

Hazırlanışı:

Yumurta ve şekeri çırpın. Sıvı malzemeleri, irmik ve limon kabuğunu ekleyip karıştırın. Un ve kabartma tozunu ekleyip pürüzsüz hale getirin. Yağlanmış borcama döküp 175°C’de 30-35 dakika pişirin. Şerbet için su ve şekeri kaynatın, portakal suyunu ekleyip 5 dakika daha pişirin. Fırından çıkan revaninin üzerine şerbeti dökün, çekene kadar bekletin. Üzerine toz antep fıstığı serpiştirip servis yapın.

  1. Limonlu Muhallebi

Malzemeler

  1. 5 su bardağı süt
  2. 1.5 su bardağı tozşeker
  3. 5 çorba kaşığı pirinç unu
  4. 1.5 yeşil limonun rendelenmiş kabuğu

Hazırlanışı:

Süt, şeker, pirinç unu ve limon kabuğunu tencereye alıp çırpın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Kaselere paylaştırıp, kalan limon kabuğuyla süsleyin. Buzdolabında 2-3 saat soğutun, servis yapın.

  1. Limonlu Brownie

Malzemeler

  1. 3/4 su bardağı un
  2. 1/2 su bardağı toz şeker
  3. 1 paket vanilya
  4. 1 paket kabartma tozu
  5. 100 g tereyağı (Eritilmiş)
  6. 60 g beyaz çikolata
  7. 1 limon
  8. 3 yumurta

Limon sosu için:

  1. 2 limon
  2. 3 yemek kaşığı toz şeker
  3. 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  4. 1 su bardağı su

Hazırlanışı:

Un, şeker, vanilya ve kabartma tozunu karıştırın. Eritilmiş tereyağı ve beyaz çikolatayı ekleyip karıştırın. Limon rendesi, suyu ve yumurtaları çırpın. Karışımları birleştirip yağlı kağıt serili kalıba dökün. 160°C’de 30-35 dakika pişirin. Soğuduktan sonra dilimleyin. Limon sosu malzemelerini pişirip soğutun, brownie’nin üzerine dökerek servis yapın.

  1. Limonlu Lokum

Malzemeler:

  1. 3 su bardağı toz şeker
  2. 4 su bardağı su
  3. 3 yemek kaşığı nişasta (mısır veya buğday)
  4. 1 yemek kaşığı limon suyu
  5. 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
  6. 1 yemek kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)
  7. Pudra şekeri (üzeri için)

Hazırlanışı:

Şeker ve suyu kaynatın. Ayrı yerde nişastayı soğuk suyla ezin, kaynayan şerbete ekleyip koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Limon suyu ve rendesini ekleyip 5 dakika daha pişirin. Karışımı yağlı kağıda döküp soğutun. Dilimleyip pudra şekeriyle kaplayarak servis yapın.

  1. Limonlu Pavlova

Malzemeler:

  1. 4 yumurta akı
  2. 1 su bardağı toz şeker
  3. 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
  4. 1 tatlı kaşığı beyaz sirke veya limon suyu
  5. 1 adet limonun rendelenmiş kabuğu

Limon Curd için:

  1. 3 yumurta sarısı
  2. 1/2 su bardağı toz şeker
  3. 1/4 su bardağı taze limon suyu
  4. 50 g tereyağı
  5. 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi

Üzeri için:

  1. Taze meyveler (çilek, yaban mersini, kivi vb.)
  2. Nane yaprakları (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:

Yumurta aklarını sertleşene kadar çırpın, şeker, mısır nişastası, limon kabuğu ve sirkeyi ekleyip karıştırın. Yağlı kağıda yuvarlak yayıp 1 saat 15 dakika 120°C’de pişirin, sonra fırında soğutun. Limon curdu benmari usulü pişirip soğutun. Pavlovanın üzerine sürün, taze meyvelerle süsleyip servis yapın.

Şunlara da göz atın:

  1. Yemeklerden Tatlılara Limonun Kullanım Alanları
  2. Limonlu Kek Yapmanın İpuçları
  3. Limonlu Buz Gibi 5 İçecek
  4. Portakallı Tuzlu Tarifler

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Kurban Etinin Sert Olmaması İçin Ne Yapmalı?
Kurban Etini Yumuşatmak İçin Ne Yapmalı?
Antrikot Terbiyesi Nasıl Olur?
Koyun Etinin En İyi ve En Değerli Yeri Neresidir?
Boğa Etinin En İyi Yerleri Neresidir?
Dana Etinin En İyi Yerleri Neresidir?