Limon Tuzu Nedir, Nasıl Kullanılır?
Mutfaklarda yaygın olarak kullanılan limon tuzu nedir? Limon tuzu hangi amaçlarla kullanılır? İşte, gıda ve temizlik alanında yardımcı olan limon tuzunun kullanımları:
Limon Tuzu Nedir, Nasıl Kullanılır?

Limon tuzu, içinde sitrik asit bulunduran ve yiyeceklerin daha uzun dayanmasını sağlayan bir tuz çeşididir. Limon tuzunun limondan üretildiği düşünülse de, aslında bu düşünce doğru değildir. Limon tuzu, kimyasal yollardan üretilir, renksiz ve kristal görünümlüdür. Hayvan ve bitkilerde, turunçgillerde yüksek miktarda bulunur. Ancak limon tuzunun doğal yollarla elde edilmesi maliyetli olduğu için, kimyasal yöntemlerle üretilir. Aspegillus niger isimli mantar, uzun süre şekerle beslendikten sonra ortaya çıkardığı kimyasal madde, sülfürik asitle tepkimeye girer ve sitrik asit elde edilir. 

limon tuzu

Limon Tuzu Nasıl Kullanılır?

  1. Limon tuzu, genellikle doğrudan yemeklere eklenmez. Bunun yerine turşu kurarken veya zeytin yapımında kullanılır. Yiyeceklerin uzun süre dayanmasını sağladığı için zeytin, reçel ve turşu yapımında tercih edilir.
  2. Limon tuzu, temizlik konusunda da etkilidir. Kireçlenmiş çaydanlık, kettle, tencere gibi malzemelerde kireç sökücü olarak kullanılır.
  3. Bulaşık makinesinde bulaşık tuzu olarak kullanılır. 
  4. Lavabo tıkanıklığını açmak için, tıkanan lavaboya 2 kaşık limon tuzu dökülür. Tuz eriyince üzerine 1 su bardağı sirke eklenir ve lavabonun açılması sağlanır.
  5. Limon tuzu, suyla seyreltilerek gargara olarak da kullanılabilir. 

Limon Tuzu Zararlı Mı?

Limon tuzu, kimyasal yöntemlerle üretildiği için sağlık açısından zararlı görülür. Limon tuzu, sitrik asit içeriği sebebiyle mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Eğer suyla seyreltilmeden kullanılırsa, ağız, boğaz ve mide borusunda tahrişe neden olabilir. Sıcak suyla tepkimeye girdiği için, alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Sıcak suda eritilen limon tuzu, kesinlikle koklanmamalıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Tuz çeşitleri nelerdir?
  2. Tuzun farklı kullanım alanları
  3. Himalaya tuzunun faydaları nelerdir?
  4. Epsom tuzu nedir?
  5. Koşer tuz nasıl kullanılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kurban Eti Neden Sert Olur?
Orijinal, Tescilli Adana Kebabın 7 Püf Noktası
Kavurmaya Yağ Ne Zaman Eklenir?
Tüm Dünyada Türk Tatlısı Olarak Bilinen Tatlı Nedir?
Maden Suyu Şişeleri Neden Genelde Yeşil Olur?
İzmir'in En Meşhur Coğrafi Tatlısı Nedir?