Küflenmiş Ekmek Yenir Mi? Küflenmiş Ekmek Yenirse Ne Olur? İşte Bilimin Yanıtı...
Ekmeğin bir kısmının küflendiğini gördünüz. Peki, ne yapılmalı? Acaba küflü kısım kesilip yemeli mi yoksa hepsi atılmalı mı? İşte bilimsel kaynakların bu soruyu yanıtı...

Küf mantarlarının yaklaşık 300 bin üyesi var. Bir gıdada bulunan küfün cinsi, türüne, mikotoksin gibi zararlı bir metabolit oluşturup oluşturmamasına o gıdanın bir kısmının mı tamamının mı atılması gerektiğini belirler. Belki, içinde küf mantarları bulunan bazı peynir türleri tüketilebilir ama ekmek için durum böyle değil... Yani bilimsel araştırmalara göre üzerinde küf gördüğünüz ekmeği, o kısmı kesseniz bile tüketmek sağlıklı değildir. Peki, neden?

KÜFLENMİŞ EKMEĞİ KURTARMAYA ÇALIŞMAYIN

ABD Tarım Bakanlığı’na bağlı Gıda Güvenliği ve Denetim Servisi (USDA) de üzerinde küf bulunan ekmeğin tamamının çöpe atılmasını tavsiye ediyor. Çünkü küf yaln��zca yüzeyde gördüğünüz lekelerden ibaret değildir; mikroskobik kökleri, gözenekli yapıya sahip ekmeğin içine hızla ilerleyebilir. Bu nedenle küflü kısmı kesip atmak ya da kazımak, kalan ekmeği güvenli hale getirmez.

Bazı küf türleri, mikotoksin adı verilen zararlı ve gözle görülmeyen toksinler üretir. Özellikle yoğun küf oluşumunda bu maddeler ekmeğin her yerine yayılabilir. Yüksek miktarda alındığında sindirim sistemi rahatsızlıklarına veya başka sağlık sorunlarına neden olabilen mikotoksinler, hayvanlar için de risk taşır. Bu nedenle küflü ekmek, evcil hayvanlara da verilmemelidir.

Benzer şekilde TÜBİTAK'ın sitesinde yer alan bir makalede de şu yorum paylaşılıyor: 'Küf sporları buzdağının sadece görünen kısmı. Mantarlar âleminin üyesi olan küf mantarları, çıplak gözle görmenin çok zor olduğu hif adındaki kök benzeri yapılarıyla hızlıca büyüyerek ekmeği içeriden kuşatırlar".

KÜFLÜ EKMEK YENİRSE NE OLUR?

Araştırmacılar, küflü ekmek yemenin alerjik reaksiyonlara veya solunum sorunlarına neden olabileceğini öne sürüyor . Bazı küf türleri, sizi hasta edebilecek veya enfekte edebilecek tehlikeli mikotoksinler üretir. Bakteriler küfle birlikte gelişebildiğinden tüketilmesi çok daha riskli hale gelir.

KOKLAMAYIN

Uzmanlar, küflü ekmeğin koklanmaması gerektiğini de söylüyor. Çünkü, küflü ekmek koklandığında sporlor solunabilir. Eğer küfe alerjiniz varsa astım dahil solunum sorunlarına açar. Bazı durumlarda alerjik reaksiyonlara yol açar. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanların küflü ekmekten uzak durması gerekiyor. Yani küflü ekmeği yemeyin ve koklamayın.

Yazar: Uzman Diyetisyen Perihan Kılıç

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Michelin Rehberi Türkiye’nin Tüm Bölgelerini Kapsayacak
Michelin Yıldızı Nedir?
Michelin Rehberi Türkiye Seçkisi 2026 Açıklandı: İşte Türkiye’nin Yıldızlı Restoranları ve Ödülleri!
Michelin Tavsiye Listesi Nedir, Ne Anlama Gelir?
Michelin Genç Şef Ödülü Nedir, Kimler Alabilir, Değerlendirme Nasıl Yapılır?
Michelin Yeşil Yıldız Ödülü Nedir, Ne Anlama Gelir?