Kapari bitkisi, küçük beyaz-mor çiçekleri olan ve Akdeniz ikliminde yetişen bir bitkidir. Son yıllarda çok popüler olan kapari, iri meyve tomurcuklarından oluşur. Tomurcuklar önce suda bekletilir, ardından tuzlu su, sirke veya tuzlu salamurada fermente edilir. Hazırlanan kapari turşusu ise ekşimsi aromasıyla sofralara lezzet katar. Kapari turşusu, özellikle et, balık ve tavuk yemeklerinin yanında garnitür olarak sunulur. Ayrıca salata, pizza ve makarnalarda da kullanılabilir.
Kaparili tarifler, kaparinin faydaları ve kapari saklama yöntemlerine de göz atın.
Malzemeler;
2 su bardağı taze kapari tomurcuğu (veya meyvesi)
1 yemek kaşığı kaya tuzu (ilk bekletme için)
2 su bardağı içme suyu
1 su bardağı üzüm sirkesi (veya elma sirkesi)
1 yemek kaşığı kaya tuzu (salamura için)
İsteğe bağlı: birkaç diş sarımsak, defne yaprağı, tane karabiber
Öncelikle kapari tomurcuklarını alın ve acılığını almak için 1 yemek kaşığı tuzla ovalayın. Üzerine su ekleyerek serin bir yerde 3 gün boyunca bekletin. Bu süre içinde suyunu her gün değiştirin. 3 günün sonunda, bir tencereye 2 su bardağı su alın ve kaynatıp soğutun. Soğuyan suya 1 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin. Üzerine 1 su bardağı sirkeyi ekleyin. Bu salamura suyu olarak kullanılır.
Kaparileri sterilize edilmiş cam bir kavanozun içine alın. Hazırladığınız salamura suyunu kaparilerin üzerine dökün. İsteğe göre kavanozun içerisine sarımsak, defne yaprağı veya karabiber ekleyebilirsiniz.
Kapari kavanozunun ağzını sıkıca kapatın. Serin ve karanlık bir yerde en az 20 gün olacak şekilde bekletin. Bu sürede kapariler acılığını bırakır ve fermente olarak turşu kıvamına gelir. Verilen sürenin sonunda hazırladığınız turşuyu tüketmeye başlayabilirsiniz. Kapari turşusunun kapağını açtıktan sonra, mutlaka buzdolabında saklayın. Şimdiden afiyet olsun.