Kadayıfın çıtır olması için; şerbetin soğuk kadayıfın sıcak olması gerekir. Aynı zamanda şeker ve su oranı dengeli olmalı ve kıvamı akışkan ancak yoğun olmalıdır. Peki; kadayıfın çıtır olması için şerbet nasıl olmalı? İşte yanıtı.
Kadayıf fırından çıkar çıkmaz sıcak haldeyken üzerine soğumuş şerbet dökülmelidir. Bu yöntem çıtırlığı korur.
Genellikle 1 ölçü suya 1 ölçü şeker kullanılır. Çok fazla şeker, şerbetin kristalleşmesine ve kadayıfın sertleşmesine neden olabilir.
Şerbet kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu eklemek, şerbetin şekerlenmesini önler ve daha berrak bir kıvam sağlar.
Şerbet ne çok sulu ne de çok koyu olmalıdır. Yaklaşık 10–15 dakika kaynatmak genellikle yeterlidir.
Kadayıf pişmeden önce şerbet hazırlanmalı ve tamamen soğutulmalıdır. Ilık ya da sıcak şerbet kadayıfı yumuşatır, çıtırlığını alır.