Temelde kahve, süt ve çikolatadan oluşan ıced mocha, tatlı çikolata aromasıyla soğuk kahve sevenlerin favorisidir. Yapımında espresso veya filtre kahve kullanılabilir. Üzerine soğuk süt ve buz eklenir. Sıcak yaz günlerinde serinletici bir lezzet olan ıced mocha, özellikle hafif ve süt bazlı kahve sevenler için idealdir. Iced mochanın püf noktalarına dikkat edildiği takdirde, evde lezzetli bir içecek hazırlanabilir.
Iced mocha yapımında kaliteli bir kahve kullanılmalıdır. Espresso kullanılacaksa bir shot, filtre kahve kullanılacaksa 1/2 su bardağı kullanılması yeterlidir. Kahveyi demlemeden hemen önce çektirmek, yani öğütmek, önemlidir. Bu sayede dengeli ve lezzetli bir mocha hazırlayabilirsiniz.
Iced mochanın temel malzemelerinden biri de çikolatadır. Hazır çikolata şurupları pratik olsa da, istediğiniz lezzete ulaşmanızı engelleyebilir. Bunun için eritilmiş bitter çikolata veya gerçek kakao kullanmak en dengeli lezzete ulaşmanızı sağlar. 2 yemek kaşığı eritilmiş çikolata kullanmak yeterli olacaktır.
Iced mochanın içinde kullanılan çikolata zaten tatlıdır. Bu yüzden ekstra şeker eklemek, kahvenin çok tatlı ve bayıcı olmasına yol açabilir. Bu yüzden önce çikolatayı denemek ve kahvenin tadını buna göre ayarlamak daha iyi bir seçenektir.
Çok fazla süt kullanmak, kahvenin gerçek tadını bastırır. Bu yüzden 1 ölçü kahveye 1,5 ölçü süt kullanmak genelde ideal sonucu verir. Tarifte yağlı süt kullanmak ise kremamsı bir doku kazandırır. Ancak inek sütü kullanmak istemiyorsanız, badem sütü veya yulaf sütü bitkisel süt çeşitlerini deneyebilirsiniz.
Buz, içecekleri sulandırır. Bu yüzden şeffaf buz kullanmak daha doğru olacaktır. Şeffaf buzlar daha yavaş eridiği için, uzun süre kahvenin tadını dengede tutar. Ayrıca kahveyi önceden soğutmak, buza daha az ihtiyaç duymanızı sağlar. Dilerseniz, kahveli buz küplerini de deneyebilirsiniz.
Iced mochanın üzerine çırpılmış krema eklemek, hem estetik, hem de lezzetli bir dokunuş katar. Dilerseniz, kremanın üzerine kakao serpiştirebilir veya rendelenmiş çikolata ekleyebilirsiniz. Ek olarak, tüm malzemeleri blenderda çektirerek daha yoğun lezzetli frozen mochayı da yapabilirsiniz.