Yumurta hem Türkiye'de hem dünyada kahvaltıların vazgeçilmez lezzetleri arasında. Sadece kahvaltı da değil... Kullanım alanı oldukça yaygın. Kimileri yumurtayı protein içeriği nedeniyle çok övüyor, kimileri ise kolesterol içeriği nedeniyle çok fazla tüketilmesine karşı çıkıyor. Ancak bu ikinci görüş bir dönem olduğu kadar yaygın değil. Peki, araştırmalar neler söylüyor?
Çeşitli kurumlara göre yumurta ölçülü tüketildiğinde çoğu insan için sağlıklı bir beslenmenin parçasıdır. Yumurtadaki iyi besinler arasında protein, selenyum, riboflavin, kolin, fosfor, demir, lutein ve zeaksantin ile D, A ve B12 vitaminleri bulunur. Yumurta ayrıca doymuş yağ içerir ve kolesterolü yüksektir.
-Protein kalitesi yüksek olduğu için bebek ve çocuklar tarafından her gün bir adet tüketilmesi yararlıdır.
-Yumurtaya kabuklarından kolaylıkla mikroorganizmalar geçtiği için özellikle akının iyi pişirilerek tüketilmesi gerekir.
-Pişmemiş (çiğ) yumurta tüketilmemelidir.
-Kalp-damar hastaları haftada 1-2 kez yumurta yiyebilirler.
-Yumurta sebzelerle ve tahıllarla birlikte yenirse, kan kolesterolüne olumsuz etkisi olmaz.
İKİ ARAŞTIRMA
Alman Chip dergisi ise günde kaç yumurta yenmesi konusunda araştırmaların çelişkili olduğunu söylüyor. Makalede iki araştırmaya yer verilmiş ve şu bilgiler paylaşılmış:
Alman Beslenme Derneği (DGE), yumurta tüketimi için belirli bir tavsiyede bulunmamakla birlikte, kılavuz olarak haftada iki ila üç yumurta tüketilmesini öneriyor. Ancak yumurta genellikle dengeli bir beslenme düzenine uygun ve sağlık açısından bir çok faydalı besini içeriyor.
Not: Bu makalenin ardından yumurtalı tarifler sayfamıza da bakabilirsiniz.