Hatay Usulü Fellah Köfte Nasıl Yapılır?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Hatay ve Adana gibi şehirlerde çok popüler olan fellah köfte, irmik ile hazırlanan bir yemektir. Genellikle sarımsaklı yoğurt ile servis edilen bu lezzet, doğru kıvamda hazırlandığında ana yemek olarak sunulabilir. Gelin, Hatay usulü fellah köfte tarifine göz atalım.
Hatay Usukü Fellah Köfte Nasıl Yapılır?

Hatay usulü Fellah Köftesi, hem doyurucu hem de oldukça aromatik bir yemektir. Bulgurla yapılan minik köfteler, sarımsaklı domates sosuyla harmanlanır, üzerine bolca maydanoz serpilir. Özellikle Hatay, Adana, Mersin gibi Akdeniz bölgelerinde sevilerek yapılır. Sarımsaklı yoğurt ve maydanoz eşliğinde servis edilen bu yemek, hem doyurucu, hem de oldukça lezzetlidir.

Hatay Usulü Fellah Köfte Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  1. Köftesi için:
  2. 1 su bardağı ince bulgur (köftelik)
  3. Yarım su bardağı irmik
  4. 1 yemek kaşığı domates salçası
  5. 1 adet yumurta
  6. 1 çay bardağı un
  7. Tuz, karabiber, kimyon, pul biber
  8. Yeteri kadar sıcak su (bulguru şişirmek için)

Sosu için:

  1. 3–4 diş sarımsak
  2. 2 yemek kaşığı domates salçası (veya 1 yemek kaşığı biber + 1 yemek kaşığı domates salçası)
  3. 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  4. 2 adet rendelenmiş domates (veya kışsa konservelik)
  5. 1 tatlı kaşığı pul biber
  6. Tuz

Üzeri için:

  1. Bol ince kıyılmış maydanoz
  2. (İsteğe göre limon suyu ya da nar ekşisi)

Yapılışı: Bulgur ve irmiği bir kaseye alın. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin ve streç film ile örterek 15 dakika bulgurun şişmesini bekleyin. Şişen bulgurun içine yumurta, salta, un ve baharatları ekleyin. Avuçlarınızı ıslatarak harcı güzelce yoğurun. Şekil alabilir kıvama geldiğinde, harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve elinizle yuvarlayın. Baş parmağınızla hamurun ortasına bastırarak şekil verin. Tüm harç bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Tencerenin içerisine su koyun ve tuz ekleyin. Su kaynamaya başladığında hazırladığınız köfteleri içine atın. Köfteler suyun yüzeyine çıkana kadar bekleyin. Su yüzeyine çıkan köfteleri süzgeçten geçirerek çıkarın. Sosu için, sarımsakları ezin. Sos tavasına zeytinyağını alın ve sarımsakları ekleyerek kavurun. Salça ve rendelenmiş domatesi ekleyerek karıştırın. Üzerine baharat ve biraz sıcak su ilave edin. Sos kıvam aldığında ocaktan alın. Haşlanan köfteleri geniş bir tencereye alın. Üzerine sosu dökün ve her tarafa bulaşacak şekilde karıştırın. Üzerine ince kıyılmış maydanoz ekleyerek serpiştirin. Hatay usulü olması için, fellah köftenin üzerinde nar ekşisi gezdirin.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Masterchef Eylül Soysal Kimdir?
12 Temmuz Masterchef Özeti: Ana Kadroya Giren İkinci İsim Belli Oldu!
Siron Nedir, Nasıl Yapılır? Tavuklu, Kıymalı ve Yoğurtlu Silor Nedir?
Her Öğüne Uygun 12 Pratik Tost Tarifi
Soğan Dolması Yapmanın Püf Noktaları
Çarşaf Böreği Yapımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler