Hamburger ekmeği yaparken dikkat edilmesi gereken bazı ipuçları bulunur. Bunlar arasında; doğru un seçimi, iyi mayalanma, yağ ve şeker dengelenmesi gibi mutfak tüyolarına dikkat edilmesi gerekir. Aynı zamanda; pişirme öncesi hazırlık ve soğuma süresi de bu bağlamda önem taşımaktadır. İşte hamburger ekmeği yapmanın püf noktaları.
Yüksek proteinli un (ekmeklik un) kullanmak, gluten gelişimini destekler ve ekmeğin daha iyi kabarmasını sağlar. Tam buğday unu kullanacaksanız mutlaka beyaz unla karıştırın, aksi halde çok sert olabilir.
Hamur hafif yapışkan olmalı; çok un eklerseniz ekmekler sert olur. Yoğurma süresini uzun tutun (en az 10 dakika), böylece gluten iyice gelişir.
Ekmeklerin hamburger için uygun olması için az miktarda tereyağı ve şeker kullanılır. Bu, yumuşaklık ve hafif tatlılık katar. Sıvı yağ da kullanılabilir ama tereyağı daha zengin bir lezzet sağlar.
İlk mayalanma süresince hamurun iki katına çıkmasını bekleyin. Şekil verdikten sonra da en az 30-40 dakika ikinci mayalandırma yapın. Bu adımı atlamayın.
Üzerine yumurta sarısı + süt karışımı sürerek parlak ve altın rengi bir kabuk elde edin. Susam serpmek istiyorsanız yumurtalı karışım sonrası serpin ki yapışsın.
Fırını mutlaka önceden ısıtın (180-190°C). İlk 10 dakika buhar (fırına bir kapta su koyarak) eklerseniz kabuk daha ince ve ekmek daha yumuşak olur.
Fırından çıkar çıkmaz üzerini temiz bir bezle örtün, bu nemi korur ve ekmeklerin daha yumuşak kalmasını sağlar.