Hamburger ekmeği, genellikle yüksek proteinli beyaz unla, yani ekmeklik buğday unuyla yapılır. Bu un türü, hamurun hem iyi kabarmasını hem de yumuşak ve esnek bir dokuya sahip olmasını sağlar.
Hamburger ekmeği malzemeleri nelerdir, hamburger ekmeği yapmanın kolay yolları ve Türkiye'deki un çeşitlerine göz atın.
En ideal undur. Yaklaşık %12–14 protein (gluten) içerir. Bu sayede hamur yoğrulurken gluten ağı güçlü bir yapı oluşturur; ekmek güzel kabarır, içi pofuduk olur. Fırında pişerken dağılmadan, düzgün yuvarlak formunu korur. Ekmeklik un olarak da bilinir.
Eğer ekmeklik un yoksa kullanılabilir. Ancak bu un türüyle yapılan hamburger ekmeği biraz daha yumuşak ve dağılmaya meyilli olur. Hamura bir miktar süt tozu veya bir yumurta fazladan eklemek, yapıyı güçlendirmeye yardımcı olur.
Daha besleyici ve lifli bir seçenektir, ancak glüten oranı düşüktür. Tamamen tam buğday unu kullanılırsa ekmek daha ağır, yoğun ve az kabarık olur. Bu nedenle genellikle %50 tam buğday unu + %50 beyaz un karışımı tercih edilir.