Güneş Alerjisi Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Güneşli havalarda ortaya çıkan güneş alerjisi, kişiyi rahatsız eden bir durumdur. Peki, güneş alerjisi neden olur, belirtileri nelerdir? İşte, güneş alerjisi hakkında merak edilenler:

Güneş alerjisi, güneş ışığına maruz kaldıktan sonra ciltte reaksiyonlara sebep olan bir alerji türüdür. Güneş döküntüsüne, aslında polimorf ışık patlaması (PMLE) adı verilir ve güneş zehirlenmesi olarak da bilinir. Güneş alerjisi, güneş ışığına maruz kaldıktan sonra ortaya çıkan kırmızı ve kaşıntılı döküntüleri kapsar. Bu reaksiyonlar bazen birkaç dakika içinde, bazen de birkaç saat sonra görülebilir.

Güneş Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Güneş döküntüsü genellikle güneşe maruz kaldıktan birkaç saat veya gün sonra ortaya çıkar. Vücudun güneş ışığına maruz kalan her yerinde gelişebilir. Kızarıklığın özellikleri cilt tipine bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir ancak şunları içerebilir;

  1. Küçük şişlik ve kabarcıklar
  2. Kaşıntılı döküntüler
  3. Kırmızı lekeler
  4. Ciltte yanma hissi
  5. pürüzlü cilt lekeleri
  6. Ateş veya baş ağrısı

Güneş alerjisine yakalanan bazı kişilerde, daha ciddi semptomlar hissedilebilir. Bu kişilerde, nefes darlığı, baygınlık gibi ciddi semptomlar görülebilir. Bu semptomlar genellikle güneş ürtikeri olan kişilerde güneşe maruz kaldıktan birkaç dakika sonra ortaya çıkar.

Güneş Alerjisine Ne Sebep Olur?

Doktorlar güneş kızarıklığına neyin sebep olduğunu henüz tam olarak çözemediler. Güneşten veya güneş lambaları gibi yapay kaynaklardan gelen UV radyasyonu, bu tür ışığa duyarlılığı olan bazı kişilerde reaksiyonlara neden olabilir. Ortaya çıkan bağışıklık reaksiyonu döküntüyü tetikler. Güneş alerjisi türleri için bazı risk faktörleri vardır;

  1. Doğum
  2. Açık tenli olmak
  3. Kuzey bölgelerde yaşamak
  4. Ailede güneş alerjisi öyküsü olması
  5. Yüksek rakımlı bölgelerde yaşamak

Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?

Güneşe çıktıktan sonra kızarıklık yaşarsanız, dermatolog gibi bir doktorla konuşmanız önemlidir. Kontakt dermatit veya lupus gibi diğer durumları ekarte edebilirler. Kızarıklığınız yaygın ve ağrılı hale gelirse veya ateşiniz de varsa derhal tıbbi yardım almalısınız. Bazen güneş döküntüleri daha ciddi rahatsızlıkları taklit edebilir, bu nedenle bir tıp uzmanının sizi muayene etmesi en iyisidir.

Kabarcıklarınız varsa veya döküntüler ağrılıysa kabarcıkları çizmeyin veya patlatmayın. Bu enfeksiyona yol açabilir. Doktorun önerisiyle güneş alerjisine karşı bazı kremler kullanabilirsiniz. Bu kremler, döküntü ve kaşıntıların daha hızlı iyileşmesini sağlayabilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Güneş çarpmasına ne iyi gelir?
  2. Neden güneş kremi kullanmalıyız?
  3. Güneş kremi nasıl kullanılır?
  4. Güneş yanığı acısı ne kadar sürer?
  5. Güneşten yanan yüze ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Cennet Çiçeği Küfeya Bakımı Nasıl Yapılır?
Glikoz Şurubu Nedir, Zararları Nelerdir?
Tat Duyusu: Hangi Tatları Alabiliyoruz?
Hindistan Cevizi Suyunu Kullanmanın 9 Yolu
Sushi Yerken Bilmeniz Gereken En Önemli 6 Kural
Martı Eti Yenir Mi?