Geleneksel Reçeteler Şık Sunumlar
Şef Aylin Yazıcıoğlu ile danışman şefi olduğu Lokanta Hayvore’de bir araya geldik. Karadeniz ve Anadolu mutfağından hem geleneksel reçetelere bağlı kalarak hem de şık sunumlarla servis ettikleri lezzetli yemeklerin tadına baktık. “Lezzet tutkunları mutlaka bu tarifleri denemeli” dedik ve şefimizden reçetelerini aldık.
Geleneksel Reçeteler Şık Sunumlar

Karadeniz ve Anadolu mutfağının en seçkin tariflerini, mevsiminde toplanmış malzemelerle, özenle uygulanan pişirme teknikleri ve zarif sunumlarla bir araya getiren bu lezzet yolculuğunda; kuzu incikten ahtapota, hamsi kuşundan vanilyalı flana uzanan birbirinden özel tatların sırlarını keşfetmeye hazır olun.

Arpa Şehriyeli Kuzu İncik

  1. Arpa Şehriyeli Kuzu İncik

4 Kişilik

  1. 4 adet kuzu incik
  2. 1 büyük soğan  
  3. 1 küçük kereviz
  4. 2 havuç
  5. Defne yaprağı
  6. 3 diş sarımsak
  7. 600 gr domates sos
  8. Sebze veya tavuk suyu
  9. 120 gr kapya biber
  10. 200 gr arpa şehriye
  11. 1 limon ve kabuğunun rendesiTuz, karabiberKırmızı biber
  12. Maydanoz, beyaz peynir rendesi

Yapılışı:
İncikler tüm yüzeyi renk alacak şekilde tavada kızartılır, bir başka kaba alınır. Soğan, kereviz, havuş, sarımsak da sırasıyla aynı tavaya eklenerek renk aldırılır. Etlerle beraber pişecekleri güveçe alınır ve üzerine domates sosu, isteğe göre de üzerini örtecek kadar tavuk suyu ya da sebze suyu ve tuz eklenir. Pişmeye yakın kapya biber ve arpa şehriyeler de aynı güvece konularak pişene kadar gerekiyorsa biraz daha su eklenebilir. Yemek ocak üzerinde pişebilir ama tavsiyem fırında ve uzun sürede pişmesidir. Servis etmeden önce bol maydanoz, limon kabuğu rendesi serpilip beyaz peynir rendelenir.

  1. Bahar Mücveri

6-8 Kişilik

  1. 250 gr Girit kabağı
  2. 450 gr ayıklanmış taze bezelye
  3. 20 gr patates nişastası
  4. 50 gr un
  5. 10 gr kabartma tozu
  6. 4 yumurta sarısı
  7. 4 yumurta beyazı (ayrı çırpılıp eklenecek)
  8. 15 gr maydanoz
  9. 10 gr dereotu
  10. 5 gr nane
  11. 6 adet taze soğan (ince doğranmış)
  12. 5 gr şeker

Yapılışı:
Bezelyeleri kaynar suda 4 dakika haşlayıp ezin.  Püre gibi olmayacak, mercimek tanesi büyüklüğünde kalsın. Kabakları kabuğuyla rendeleyip suyunu sıkın ve diğer malzemelerle birleştirin. Yumurta beyazını şekerle birlikte mikserde katı kıvam alana kadar çırpın ve kuru malzemelere katın. Yağlı kağıt serilmiş tepside, 170 derecede, yaklaşık 17 dakika pişirin. Biraz yumuşak kalması gerekiyor.
Eşlikçi olarak mayonez, az haşlanmış sultani fasulye, kuşkonmaz gibi baharlık sebzelerle ya da zeytinyağında çevrilmiş kuzu göbeği gibi bahar mantarlarıyla servis edilebilir.

Servis ederken:
Kişi başına birer dilim kesilir ve her dilim poşe edilmiş yumurta ile servis edilir.

  1. Fasulyeli Ahtapot

8 Kişilik

Ahtapot

  1. 1.5 kg civarı ahtapot
  2. 1 bardak zeytinyağı
  3. 1 baş sarımsak
  4. 1 limon (dilimlenmiş)
  5. Birkaç dal maydanoz
  6. Birkaç dal taze kekik
  7. 1 defne yaprağı
  8. Kırmızı biber
  9. Tuz
  10. Karabiber

Yapılışı:
Tencereye ahtapotu ve diğer tüm malzemeleri koyun. Üzerine kağıt kapak yapın ve tencerenin de kapağını kapatın. Amaç ahtapotun kendi suyunda pişmesi. Orta hararetli ateşte, 2 saat kapağını açmadan pişirin. Pişince kendi suyunda soğumaya bırakın ve tercihen kömür ateşinde ızgaralayarak bacakları fasulye/barbunya ile servis edin.

Fasulye/Barbunya

  1. 1 kg barbunya
  2. 500 gr domates
  3. 6 diş sarımsak (dilimlenmiş)
  4. 1 dal kekik
  5. 10 gr kuru kekik
  6. Süslemek için 1 avuç taze nane yaprağı ve/veya taze kekik yaprağı
  7. Zeytinyağı
  8. Maldon tuz
  9. Taze çekilmiş karabiber

Önceden haşlanmış fasulyeler ve tüm malzemeler çiğden tencereye konulur ve ağır ateşte pişirilir.

  1. Hamsi Kuşu

6 Kişilik

  1. 500 gr hamsi
  2. Mısır unu
  3. Tuz

Yapılışı:
Hamsiler temizlenir, kafa ve kılçık alınırken ayırmamaya özen gösterilir. Ayıklanan hamsiler sırtüstü gelecek şekilde bir tepsiye dizilir. Hamsi yıkanmaz, gerekiyorsa bıçakla kanlı kenarlar kesilir, düzeltilir. Hamsilerin üzerine tuz serpilir ve bir kaşıkla tartar konulup üzerine ikinci hamsi kapatılır. Mısır ununa bulanarak kızartılır. İçinin çiğ kalacağından çekinmeyin ve çok kızartmayın.

Tartar

  1. 250 gr hamsi
  2. 1 kapya biber
  3. 1 yeşil biber
  4. 1/2 taze soğan
  5. 1/2 limon kabuğu rendesi
  6. Karabiber (gerektiği kadar)
  7. Garnitür
  8. Mini roka yaprakları
  9. Kırmızı soğan turşusu
  10. Mini turp dilimleri
  11. Limon-yağ sosu

Tüm malzemeler brunuaz kesilecek, hamsilerin içinden taşmaması gerekiyor.

  1. Vanilyalı Flan

6-8 Kişilik

Hamuru için:

  1. 200 gr un
  2. 120 gr tereyağı
  3. 1 yumurta
  4. 60 gr şeker
  5. 2 gr tuz
  6. 25 gr badem unu
  7. Vanilya

Kreması için:

  1. 750 gr süt
  2. 250 gr krema
  3. 125 gr şeker (1)
  4. 1 vanilya çubuğu
  5. 150 gr yumurta
  6. 60 gr yumurta sarısı
  7. 125 gr toz şeker (2)
  8. 80 gr mısır nişastası

Tart hamurunun yapılışı:
Tüm kuru malzemeler soğuk ve küçük parçalara kesilmiş tereyağı ile karıştırılır. Yağın pul pul dağılması sağlanmalıdır. Yumurta hafif çırpılarak bu karışıma katılıp hamurun toparlanması sağlanır. Fazla yoğurmamak ve streç filmle sarıp buzdolabında dinlendirmek gerekir. Dinlenen hamur 3 mm kalınlığında açılır ve bir kek kalıbına yerleştirilip tekrar buzdolabına konup dinlendirilir.

Muhallebinin yapılışı:
Süt, krema, birinci ölçü şeker ve vanilya bir tencerede kaynatılır. Ayrı bir kapta yumurtalar, ikinci ölçü şeker, mısır nişastası karıştırılır ve sütten biraz konularak yumuşatılır. Ardından bu karışımın tamamı ocaktan alınmış tenceredeki süte karıştırılır. Tekrar birkaç dakika kaynatılır ve sıcak olduğu halde tart hamurunun üzerine boşaltılır.

Önceden ısıtılmış 160 derecedeki fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirilir. Mevsimine göre çeşitli meyveler de eklenebilir.

Fotoğraflar: Özgür Bakır

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Boğa Etinin En İyi Yerleri Neresidir?
Dana Etinin En İyi Yerleri Neresidir?
Hangi Kurbanların Eti Yenmez?
Kurbanın Akciğeri Yenir Mi?
Hangi Cins Koyunun Eti Kokmaz?
Baklavadan Sıkılanlara Özel 15 Bayramlık Şerbetli Tatlı Tarifi