Fondan, temel olarak şeker ve suyun belli bir sıcaklığa gelinceye kadar kaynatılması ve kontrollü bir şekilde soğutulması ile hazırlanan bir hamurdur. Pastacılıkta sıklıkla kullanılan fondan, pasta ve cupcakelerin dışını kaplamak, şekerleme yapmak, kremalı dolgular eklemek ve tatlı süslemeleri için kullanılır. İki farklı türe sahip olan fondan, pastacılık ürünleri satan yerlerden hazır olarak alınabildiği gibi evlerde de kolayca yapılabilir. Pastacılıkta iki farklı fondan türü vardır. Bunlar;
- Su bazlı fondan: Klasik yöntemdir. İçinde şeker, su ve glikoz bulunur. Kaynatma usulüyle hazırlanır. Genelde şeker, profiterol kaplaması ve kremalı dolgularda kullanılır.
- Şeker hamuru fondan: Elastik ve merdane ile açılabilir bir yapıdadır. Pasta kaplamak, süslemek ve figür yapmak için kullanılır. Glikoz, jelatin ve pudra şekeriyle yapılabilir.

Su Bazlı Fondan Nasıl Yapılır?
Malzemeler; 500 gr toz şeker, 200 ml su, 1 yemek kaşığı glikoz şurubu, birkaç damla limon suyu
- Orta boy kalın tabanlı bir tencereyi ocağa alın. Üzerine toz şeker ve su ekleyin. Karıştırmadan tencereyi hafifçe eğerek şekeri ıslatın.
- Karışım kaynamaya başladığında içerisine glikozu ekleyin.
- Karışım 112 derece sıcaklığa ulaşana kadar kaynatın.
- Ocaktan alıp kenarda 40 dereceye kadar soğumasını bekleyin.
- Cam zemin veya temiz bir mermer üzerine karışımı dökün. Tahta bir spatula ile sürekli kazıma yaparak karıştırın. Şeker matlaşana kremsi bir kıvam alana kadar bu işlemi tekrarlayın.
- Hazırladığınız fondanı hava almayan bir kaba yerleştirin ve kapağını kapatın. Karışım soğudukça katılaşmaya başlar. Ancak benmari usulü eriterek kullanabilirsiniz.
Şeker Hamuru Fondan Nasıl Yapılır?
Malzemeler; 1 yemek kaşığı toz jelatin, 1 yemek kaşığı glikoz şurubu, 1 yemek kaşığı tereyağı, 500 gr pudra şekeri, vanilin
- Jelatini suda 10 bekletin. Daha sonra benmari usulü eritin.
- Üzerine tereyağı ve glikozu ekleyerek tamamen karışana kadar ısıtın.
- Karışımı geniş bir kaba aldıktan sonra, üzerine yavaş yavaş pudra şekeri ekleyerek yoğurun.
- Ele yapışmayan elastik bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin.
- Ardından streç filme sarın ve bir gece buzdolabında dinlendirin.
- Hazırladığınız fondanı merdane ile açarak pasta kaplamasında kullanabilirsiniz.