Filizlenen Patates Yenir Mi?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Filizlenen (çimlenmiş) patates dikkatli tüketilmesi gereken bir durumdur. Patates filizlendiğinde, içinde doğal olarak bulunan solanin ve chakonin gibi glikoalkaloid maddeler artar. Bu maddeler yüksek miktarda alındığında zehirleyici olabilir. Peki; filizlenen patates yenir mi?

Filizlenen patates, içinde artan solanin nedeniyle dikkatli tüketilmelidir. Filizleri ve yeşil kısımları iyice temizlenirse, sert olan patatesler pişirilerek yenebilir. Ancak patates yumuşamış, buruşmuş veya tamamen yeşermişse tüketilmemelidir. Peki; filizlenen patates yenir mi? İşte ayrıntılı yanıtı.

Filizlenen Patates Yenir Mi?

Filizlenen patatesin yenilmesi uzmanlar tarafından önerilmiyor:

  1. Filizler ve çevresindeki yeşermiş kısımlar tamamen kesilip atılmalı.
  2. Patatesin rengi yeşile dönmüşse veya yumuşamış, buruşmuşsa, tüketilmemelidir.

Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

Solanin zehirlenmesi belirtileri arasında:

  1. Mide bulantısı
  2. Kusma
  3. İshal
  4. Baş dönmesi
  5. Baş ağrısı

Nadir durumlarda bilinç kaybı gibi ciddi etkiler olabilir.

Güvenli Kullanım Önerileri:

  1. Patatesleri serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayın.
  2. Filizlenmiş patatesleri çocuklara veya hamile bireylere vermemeye özen gösterin.
  3. Patatesin rengi yeşile dönmüşse, tüketmeyin; bu, solanin birikiminin işaretidir.

Kısaca özetle: Filizlenen patatesleri atmak en sağlıklısıdır, tüketilmesi önerilmemektedir. 

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Michelin Tavsiye Listesi Nedir, Ne Anlama Gelir?
Michelin Genç Şef Ödülü Nedir, Kimler Alabilir, Değerlendirme Nasıl Yapılır?
Michelin Yeşil Yıldız Ödülü Nedir, Ne Anlama Gelir?
Michelin Bib Gourmand Ödülü Nedir, Kimler Alabilir?
Barbunya Haşlarken Kararmaması İçin Ne Yapılır?
Barbunya Pilakiye Hangi Malzemeler Konur?