Evde pizza yapmak keyifli bir ritüel ama çoğu zaman sonuç, hayal ettiğimiz o restoran kalitesinden uzak olur. Kenarları sönük, ortası sulu ya da tadı yavan pizzalarla yetinmek zorunda değilsiniz. Aslında iyi bir pizza için özel ekipmanlara ya da profesyonel fırınlara değil; doğru tekniklere ihtiyacınız var. Hamurundan sosuna, pişirme yönteminden malzeme seçimine kadar dikkat edeceğiniz bu 10 püf noktasıyla, evde taş fırın lezzetini yakalamanız mümkün!
İtalyan pizzalarının sırrı yüksek glutenli unda. Bu, hamurun daha elastik ve çıtır olmasını sağlar.
Hamuru en az 24 saat buzdolabında mayalandırın. Soğuk fermantasyon, daha derin ve kompleks bir aroma kazandırır.
Fırınınızda pizza taşı ya da pişirme çeliği kullanın. Yüksek ısıyı direkt hamura ileterek altını çıtır yapar.
Ev fırınları yeterince sıcak olmazsa pizza iyi pişmez. Fırınınızı ısınınca 30 dakika daha önceden ısıtın.
Kaliteli konserve domates (San Marzano önerilir), zeytinyağı, tuz ve sarımsak yeterlidir. Pişirmeden kullanın, tazeliği korunsun.
Pizzada fazla malzeme hamuru ıslatır. Az ama kaliteli malzeme kullanın. Örneğin: taze mozzarella, birkaç dilim salam, biraz fesleğen.
Taze mozzarella çok su salar. Önceden dilimleyip peçeteyle nemini alın, aksi halde pizza sulu olur.
Zeytinyağını pizzanın üzerine piştikten sonra gezdirin. Aroması bozulmaz, lezzetini artırır.
Merdane, hamurun içindeki havayı yok eder. Hamuru elinizle esneterek açın, kabarcıklı kenarlar oluşsun.
Fırında fesleğen yanar. Tazeliğini ve aromasını koruması için fırından çıkınca üstüne koyun.