Evde Meze Yapmanın 10 Püf Noktası
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Evde meze yaparken taze ve kaliteli malzeme seçmek, lezzetin temelini oluşturur. Baharatları ve zeytinyağını doğru oranda kullanmak, aromayı dengeler. Servis öncesinde son dokunuşlarla (taze ot, nar ekşisi, ceviz) görselliği artırabilirsiniz. İşte meze yapmanın püf noktaları.

Yoğurdu süzerek kullanmak, mezelerin kıvamını bozmadan saklar. Sarımsak miktarını kontrollü tutmak, aromayı dengeler ve acılığı önler. Bazı mezeleri ılık, bazılarını soğuk servis ederek lezzeti en üst seviyeye çıkarabilirsiniz.

Malzemeyi Mevsiminde Seçin

Taze sebze, yeşillik ve baharat, mezenin yarısıdır. Domates kışın tatsızsa salça veya kuru domates kullanın.

Zeytinyağını Cömert Kullanın

Mezeler özellikle zeytinyağlılarda parlaklık ve yumuşaklık verir. Soğuk mezelerde sızma, sıcaklarda riviera tercih edin.

Asit Dengesini Yakalamak

Limon, sirke veya nar ekşisi; fazla ekşi boğar, azı lezzeti eksik bırakır. Tadım yaparak ayarlayın.

Sarımsağın Gücünü Kontrol Edin

Fazla sarımsak mezeyi acılaştırır. Çiğ yerine fırınlanmış sarımsak kullanarak yumuşak aroma yakalayabilirsiniz.

Yoğurdu Süzerek Kullanın

Cacık, haydari, labne gibi mezelerde yoğurdu süzmek kıvamı korur, sulanmayı önler.

Baharatı Önceden Uyandırın

Kimyon, pul biber, kekik gibi baharatları yağda kısa süre ısıtarak aromalarını ortaya çıkarın.

Renk Kontrastı Yaratın

Sadece lezzet değil, görsellik de iştah açar. Yeşil otlar, kırmızı biber tozu, mor soğan mezeye canlılık katar.

Kıvamı Doğru Tutun

Humus, patlıcan salatası gibi püreler ne çok katı ne çok sulu olmalı. Gerektiğinde biraz zeytinyağı veya yoğurt ekleyin.

Servis Sıcaklığını Unutmayın

Bazı mezeler (örneğin; şakşuka) ılık daha lezzetlidir, bazıları (örneğin; haydari) mutlaka soğuk servis edilmelidir.

Sunumu Şıklaştırın

Zeytinyağını en son gezdirin, üstüne taze ot, ceviz, çörekotu veya biber tozu serpin. Küçük porsiyonlar halinde tabaklayın.

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Kuru Barbunya Islatırken Tuz Atılır Mı?
Çatalın Boyutu, Tatlının Tadını Değiştirir Mi?
3 Aralık Masterchef Türkiye'de 4. Ceketi Kim Kazandı?
Kokina Buketi Nasıl Saklanır?
San Sebastian'ın Malzemeleri Nelerdir?
Sultan Çorbasının Püf Noktaları