Doğal ve katkısız olması sayesinde sağlıklı beslenmek isteyenler için ideal bir alternatiftir. Üstelik peynir altı suyu da boşa gitmez; çorba, ekmek ve smoothie gibi tariflerde değerlendirilebilir. Peki; evde lor peyniri nasıl yapılır?
Sütü ısıtın
Sütü bir tencereye alın ve karıştırarak kaynama noktasına kadar ısıtın (yaklaşık 85-90°C). Hafif kabarcıklar oluşup kenarlarda kaynamaya başladığında yeterlidir. Kesme ajanı ekleyin Altını kısın ve içine sirkeyi veya limon suyunu yavaşça ekleyin. Karıştırmaya devam edin. Süt kesilmeye başlayacak ve pıhtılaşacaktır (peynir ve su ayrışır).
Bekletin
Ocağı kapatın ve tencerenin kapağını kapatıp 10-15 dakika dinlenmeye bırakın.
Süzme işlemi
Temiz bir tülbent ya da ince bez serilmiş süzgece dökün. Peynir altı suyunun süzülmesi için 15-30 dakika bekletin (tercihinize göre az ya da çok süzdürebilirsiniz). Daha kuru lor istiyorsanız bezi sarıp üzerine ağırlık koyarak birkaç saat bekletebilirsiniz.
Tuzlayın ve saklayın
İsteğe bağlı olarak tuz ekleyin ve karıştırın. Buzdolabında hava almayan bir kapta 4-5 gün saklayabilirsiniz.
Peynir altı suyunu dökmeyin; çorbalarda, hamur işlerinde veya smoothie’lerde kullanabilirsiniz. Lor peynirini taze otlar, baharatlar veya bal ile tatlandırarak kahvaltılarda kullanabilirsiniz.