Kalamar, deniz ürünleri sofralarının en sevilen yıldızlarından biridir ama evde pişirildiğinde çoğu zaman sertleşen, lastik gibi olan bu lezzeti tam kıvamında yapmak bir sır meselesidir. Oysa doğru tekniklerle hazırlanan kalamar; dışı çıtır, içi yumuşacık ve lezzet patlaması yaşatacak kadar iddialı olabilir. İşte evde kalamar yapmanın püf noktaları.
Taze veya dondurulmuş fark etmez, kalamarı iyice temizleyin. İç organları, şeffaf omurgası ve derisi çıkarılmalı. Dondurulmuş kalamar kullanıyorsanız, buzu tamamen çözülmeli ve fazla suyu alınmalı.
Kalamarları doğradıktan sonra süt, maden suyu ve karbonat karışımında en az 1 saat (tercihen 2-3 saat) marine edin. Bu yöntem kalamarın lastik gibi olmasını engeller ve yumuşak kalmasını sağlar. Alternatif olarak yoğurt ve limon suyu karışımı da işe yarar.
Marine edilen kalamarları süzdükten sonra, mısır unu, normal un ve az tuz karışımına bulayabilirsiniz. Arzuya göre sarımsak tozu, karabiber gibi baharatlar eklenebilir. Yağ iyice kızgın olmalı (180-190°C civarı). Aksi takdirde kalamar yağa yapışır ve hamur gibi olur. Her tarafı altın sarısı olana kadar kısa sürede kızartın. (1-2 dakika yeterli olur)
Kızarttıktan sonra kağıt havlu üzerine alarak fazla yağı çektirin.
Yanına limon, sarımsaklı yoğurtlu tarator sos veya tartar sos çok yakışır. Sıcak servis en iyisidir. Bekledikçe çıtırlığını kaybeder.