Misafir sofralarının gözdesi, meze tabaklarının yıldızı olan Çerkes tavuğu, sadece lezzetiyle değil, taşıdığı kültürel mirasıyla da öne çıkan bir tarif. Ceviz, sarımsak ve tavuk etinin uyumu; hafifliği ve zengin aromasıyla sofraya nostaljik bir dokunuş katıyor. İşte evde Çerkes tavuğu yapmanın püf noktaları.
But veya bütün tavuk kullanmanız lezzeti artırır. Göğüs etiyle de yapılabilir ama daha kuru olur. Tavuğu haşlarken defne yaprağı, tane karabiber ve biraz tuz eklersen tavuk suyuna derinlik kazandırırsınız. Haşlama suyunu atmayın. Cevizli harcı sulandırmak için kullanacaksınız.
Taze ve yağlı ceviz kullanmanız çok önemli. Bayat ceviz acımsı tat verir. Cevizi robotta çekerken çok uzun süre çekmeyin, yağını tamamen bırakıp lapa olabilir. Dilerseniz harca biraz sarımsak ekleyebilirsiniz (klasik tariflerde az miktarda kullanılır).
Cevizli karışıma kıvam vermek için ıslatılmış bayat ekmek içi ya da galeta unu kullanılır. Ekmek iyice suyu sıkılıp robottan geçirilmiş olmalı.
Harcı tavuk suyu ile açarken çok sıvı olmamasına dikkat edin. Yoğurt kıvamında, sürülebilir olmalı. Tavuk suyu ılık ya da oda sıcaklığında olursa karışım daha iyi bağlanır.
Harca 1 küçük diş rendelenmiş sarımsak eklemek lezzeti katlar ama fazla eklerseniz baskın olur.
Üzerine dökeceğiniz kırmızı toz biberli tereyağı çerkes tavuğunun en göz alıcı kısmıdır. Tereyağını yakmadan, sadece köpürüp hafif renk değiştirene kadar ısıtın.
Harcı yayın, üzerine didiklenmiş tavuğu koyun, sonra biberli yağı gezdir. Arzu ederseniz üzerine biraz daha ceviz serpebilirsiniz.
İpucu: Bir gün önceden yapıp buzdolabında dinlendirirseniz lezzetler daha iyi oturur. Servisten önce oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.