Evcil hayvanları beslemenin püf noktaları
Evcil hayvanlarımız, zamanla ailenin bir parçası olurlar. Bizden ayrı düştüklerinde üzülür, gönül koyarlar. Evdeki miniklerle dost olur, onları korumaları altına alırlar. Ancak ne yazık ki, çoğu zaman yanlış şekilde sevdiğimiz ve bilinçsiz biçimde beslediğimiz için onların sağlıklarına büyük zarar verebiliyoruz. Peki, evcil hayvanlarımızı sağlıklı şekilde beslemenin püf noktaları nedir?

Evimizde beslediğimiz hayvan dostlarımız kısa sürede ailenin bir bireyi haline dönüşür. Onlara karşı duyduğumuz sevginin karşılıklı olduğunu da sıklıkla hissedebilirsiniz. Pek çok kedi ve köpek, ailenin bireyleri için bazen canını öne atacak kadar aileyi sahiplenir. Hatta, onları geride bırakıp tatile çıktığımızda, hatta bazı durumlarda, sabah onları evde bırakıp işe gittiğimizde, arkamızdan üzüldüklerini, terk edildiklerini düşünerek endişelendiklerini biliyoruz.

Çoğumuz aslında, biraz da tembellik yaparak ya da kolaycılığa kaçarak, onları evsel besin artıklarıyla beslemek gibi çok büyük bir hataya düşeriz. Oysa insanlar için hazırlanmış yemekler, hayvanlar için büyük oranda zehir içerir ve onların hayatlarını kısaltır.

Yemeğin içinde bulunan kimi malzemeler hayvanları cezbetse de, aynı yemekte kullanılan bazı gıda maddeleri hayvanlar için son derece tehlikelidir.

Örneğin, kedilere ve köpeklere makarna yedirmek, şekerli besinler vermek, onların hayatlarını mahvetmek için en mükemmel yoldur. Hayvanların dilinde şekerin tadını alacak reseptörler bulunmaz ve onlar şekerli besinleri, tatları güzel diye değil, içindeki süt ürünü, tereyağı gibi besinlerin kokusunu alarak yerler. Fakat bol sütle yaptığınız bir keki afiyetle yiyen bir köpek aynı zamanda kısa zamanda kör olmasına neden olabilecek kadar şekeri de almış olur.

Ya da, kediye verdiğiniz balık artıklarını kediniz çok sevmesine rağmen, balığın üzerindeki kızarmış un ve limon damlaları, kedinin sindirim sistemini mahveder.

Öte yandan, etçil hayvanların sadece et, otçul hayvanların sadece sebze ile beslendiğini düşünmek de büyük bir hatadır ve bu yüzden evcil hayvanlarınıza yeterli vitaminleri, gıdaları sağlayamadığınızda, sağlıkları hızla bozulur. Sandığınızın aksine, kediler ve köpekler, bol miktarda sebzeye de ihtiyaç duyar. Sokakta yaşayan, doğada yaşayan etçil hayvanların gidip sebze yediklerini göremezsiniz ama aynı zamanda onların son derece kısa ömürler sürdüklerini de fark etmezsiniz.

Bu nedenle, evcil hayvanlarımızı beslemek için, uzmanlar tarafından hazırlanmış özel mamaları tercih etmenizi ve ev gıdalarından uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Petshop ürünleri içinde bulabileceğiniz kedi maması ve köpek maması gibi ürünlerin arasında biraz araştırma yaparak hayvanlarınız için doğru gıda ürünlerini bulabilirsiniz. Örneğin yavru hayvanlar için ayrı hazırlanmış gıdalar varken, tüy ve parazit sorunları olan hayvanlar için farklı gıdalar, yaşı ilerlemiş, hareketsiz hayvanlar için farklı gıdalar üretiliyor ve bu mamalar hayvan dostlarımızın hayatlarını daha uzun, daha sağlıklı, daha konforlu geçirmesine destek oluyor.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı