Erik reçeli, farklı erik türlerinin şeker ile kaynatılmasıyla hazırlanan bir reçel çeşididir. Kahvaltı sofralarında tüketilen erik reçeli, isteğe göre kırmızı erik, mürdüm eriği veya yeşil erik gibi çeşitlerle hazırlanabilir. Erik reçeli yalnızca kahvaltılarda değil, aynı zamanda tatlılarda da kullanılır. İşte, erik reçelinin püf noktaları:
Vişne reçeli, böğürtlen reçeli, kızılcık reçeli, kozalak reçeli ve portakal reçeli püf noktalarına da göz atabilirsiniz.
Erik reçeli yapımında, istediğiniz türde erikler kullanabilirsiniz. Ancak eriklerin olgun ve sağlam olmasına dikkat edin. Çok yumuşak olan erikler hemen dağılır. Ayrıca reçel yapmadan önce eriklerin tadına bakmak, şeker oranını belirlemenize yardımcı olur. Erik reçeli yapımında genelde eşit miktarda şeker ve meyve kullanılır. Örneğin 1 kg erik için, 1 kg şeker kullanmak doğru olacaktır. Kaynama aşamasında erik reçeline limon suyu damlatmak, reçelin rengini korur. Şekerin kristalleşmesini de önler.
Erik reçelini kısık ateşte ağır ağır pişirmek gerekir. Yüksek ateşte hızlı kaynatmak, reçelin taşmasına ve meyvelerin çabucak dağılmasına yol açabilir. Reçel kaynamaya başladıktan sonra, sık sık karıştırmak önemlidir. Aksi takdirde, reçelin dibi tutabilir. Reçel kaynamaya başlayınca, üzerinde oluşan köpükleri de mutlaka kaşıkla alın. Bu durum, rengin korunmasına yardımcı olur. Kıvamını anlamak için, bir tabağa birkaç damla reçel damlatın. Eğer reçel akışkan değilse, kıvamı olmuş demektir. Meyvenin türüne bağlı olarak erik reçelini 30-50 dakika pişirmek yeterli olacaktır.
Erik reçelini pişirdikten sonra sıcak kavanozlara doldurun ve kapağını kapatarak ters çevirin. Bu sayede vakum etkisi oluşur ve uzun süre muhafaza edilebilir. Erik reçelini serin ve karanlık bir yerde saklamak, örneğin buzdolabı veya kiler gibi, uzun süre bozulmadan kalmasını sağlar. Erik reçelini, dilediğiniz zaman çıkararak tüketebilirsiniz.