Taze ekmeğin keyfini birkaç gün boyunca sürmek isteriz ancak çoğu zaman ekmek ya küfleniyor ya da kuruyup ufalanıyor. Alman Ekmek Enstitüsü uzmanları, doğru saklama yöntemleriyle ekmeğin hem tazeliğini hem de dokusunu korumanın mümkün olduğunu söylüyor.
Ekmek, etrafıyla nem alışverişi yapabilen bir ortamda saklanmalıdır. İşlenmemiş ahşap kapaklı saklama kapları, ekmeği küflenmeye karşı korur ve nem dalgalanmalarını dengeler. Saklama kabını düzenli olarak sirkeyle silmek, olası küf sporlarını ortadan kaldırır.
Ekmeğin ideal saklama sıcaklığı 20-22 santigrat derece arasındadır. Buzdolabında saklamak genellikle önerilmez, çünkü ekmek daha çabuk bayatlar ve kurur. Ancak çavdar ve tam tahıllı ekmekler buzdolabında güvenle saklanabilir.
Küçük haneler için ekmek dilimlenip, dondurucu poşetlerinde ayrı ayrı saklanabilir. Bu yöntemle sadece ihtiyacınız olan dilimi çözüp, kalan ekmeği taze tutabilirsiniz. Böylece ekmek daha uzun süre bayatlamadan tüketilebilir.
Ciabatta ve tost gibi havadar ekmekler, seramik bir kapta saklanmalı ve gerektiğinde fırınlanmalıdır. Çavdar ve tam tahıllı ekmekler ise kesik tarafı aşağı bakacak şekilde tahta bir tabağa yerleştirilebilir. Her ekmek türü, dokusunu ve lezzetini koruyacak özel bir saklama yöntemine ihtiyaç duyar.
Kaynak: Focus Online