Diyarbakır mutfağıyla özdeşleşen duvaklı pilav, geleneksel lezzetlerden biridir. Tereyağı ve Karacadağ pirinci ile hazırlanan bu yemeğin üzerine kavrulmuş badem, satır kıyması, yenibahar, tarçın ve tuz eklenir. 1 yaşına gelmiş kuzu etinden elde edilen et, satır yardımıyla incecik bir hale getirilir. Diyarbakır mutfağında önemli bir yere sahip olan duvaklı pilav, mevlit, düğün veya kız isteme gibi özel günlerde ikram edilir.
Duvaklı pilav yapımında genellikle 1 yaşına girmiş kuzu kuşbaşı kullanılır. Etin sinirsiz ve yumuşak olmasına dikkat edilir. Eti pişirmeden önce karabiber, tarçın ve yenibahar gibi baharatlarla marine etmek, aroma katar. Et, satır kıyma şekline getirilir. Suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Etin sulu bırakılmaması çok önemlidir, aksi takdirde pilav da sulanacaktır.
Duvaklı pilav yapımında geleneksel olarak Karacadağ pirinci kullanılsa da, bu pirincin bulunamadığı zamanlarda baldo veya osmancık pirinci de kullanılabilir. Pirinç, 30 dakika ılık suda bekletilir, ardından bol suyla durulanarak nişastası akıtılır. Soğan tereyağında kavrulduktan sonra içine dolmalık fıstık, kuş üzümü, baharatlar ve pirinç eklenerek kavrulur. Pilava su eklendikten sonra hafif diri kalacak şekilde bırakılır.
Duvaklı pilavda baharat kullanımı çok önemlidir. Hafif tatlı bir aroma katmak için çok az miktarda tarçın eklemek gerekir. Aynı şekilde karabiber ve yenibahar da dengeli kullanılmalıdır. Eğer baharatlar aşırı kullanılırsa, yemeğin tadını bastırır ve lezzetini olumsuz etkiler.
Duvaklı pilav, genellikle fırın kabında ya da ısıya dayanıklı bir kasenin içi etle kaplanarak yapılır. Fırın kabını tereyağıyla iyice yağladıktan sonra, eti düzgünce taban ve kenarlara yerleştir. Üzerine iç pilavı bastırarak koy. Üzerini folyo ile kapat, fırında ısıt ve dinlendir. Sunumda ters çevirerek çıkart. Üzerine taze çekilmiş karabiber serpebilirsin. Pilavı fırından çıkardıktan sonra 10-15 dakika dinlendirmeyi unutmayın.