Duvaklı Pilavın Püf Noktaları
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Duvaklı Pilav hem göze hem damağa hitap eden, özellikle düğün sofralarının yıldızı sayılan, zengin içerikli bir pilavdır. İç pilavın kuzu etiyle kaplanıp fırında pişirilmesiyle hazırlanır. Gelin, Diyarbakır usulü duvaklı pilav yapmanın püf noktalarına birlikte göz atalım.
Duvaklı Pilavın Püf Noktaları

Diyarbakır mutfağıyla özdeşleşen duvaklı pilav, geleneksel lezzetlerden biridir. Tereyağı ve Karacadağ pirinci ile hazırlanan bu yemeğin üzerine kavrulmuş badem, satır kıyması, yenibahar, tarçın ve tuz eklenir. 1 yaşına gelmiş kuzu etinden elde edilen et, satır yardımıyla incecik bir hale getirilir. Diyarbakır mutfağında önemli bir yere sahip olan duvaklı pilav, mevlit, düğün veya kız isteme gibi özel günlerde ikram edilir. 

Duvaklı Pilav Yapmanın Püf Noktaları

  1. Et seçimi ve hazırlama

Duvaklı pilav yapımında genellikle 1 yaşına girmiş kuzu kuşbaşı kullanılır. Etin sinirsiz ve yumuşak olmasına dikkat edilir. Eti pişirmeden önce karabiber, tarçın ve yenibahar gibi baharatlarla marine etmek, aroma katar. Et, satır kıyma şekline getirilir. Suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Etin sulu bırakılmaması çok önemlidir, aksi takdirde pilav da sulanacaktır. 

  1. İç pilav

Duvaklı pilav yapımında geleneksel olarak Karacadağ pirinci kullanılsa da, bu pirincin bulunamadığı zamanlarda baldo veya osmancık pirinci de kullanılabilir. Pirinç, 30 dakika ılık suda bekletilir, ardından bol suyla durulanarak nişastası akıtılır. Soğan tereyağında kavrulduktan sonra içine dolmalık fıstık, kuş üzümü, baharatlar ve pirinç eklenerek kavrulur. Pilava su eklendikten sonra hafif diri kalacak şekilde bırakılır. 

  1. Baharat

Duvaklı pilavda baharat kullanımı çok önemlidir. Hafif tatlı bir aroma katmak için çok az miktarda tarçın eklemek gerekir. Aynı şekilde karabiber ve yenibahar da dengeli kullanılmalıdır. Eğer baharatlar aşırı kullanılırsa, yemeğin tadını bastırır ve lezzetini olumsuz etkiler. 

  1. Pişirme

Duvaklı pilav, genellikle fırın kabında ya da ısıya dayanıklı bir kasenin içi etle kaplanarak yapılır. Fırın kabını tereyağıyla iyice yağladıktan sonra, eti düzgünce taban ve kenarlara yerleştir. Üzerine iç pilavı bastırarak koy. Üzerini folyo ile kapat, fırında ısıt ve dinlendir. Sunumda ters çevirerek çıkart. Üzerine taze çekilmiş karabiber serpebilirsin. Pilavı fırından çıkardıktan sonra 10-15 dakika dinlendirmeyi unutmayın.  

Haber Kategorileri

MasterChef'ten Haberler

Lezzetli Haberler

13 Ağustos Masterchef Özeti: 2. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Nektarin Nasıl Kurutulur?
Alüminyum Oksitlenmesi Nasıl Giderilir?
Pizza Hamuru Sert Mi Yumuşak Mı Olmalıdır?
Aspiratör Ömrü Ne Kadardır?
Pizzanın Kurumaması İçin Ne Yapmalı?