Domates reçeli yaparken küçük ve sert domatesler tercih edilmeli, kabukları kolay soyulması için önce sıcak sonra soğuk suya batırılmalıdır. Şekerle domatesler bir gece bekletilirse reçelin kıvamı ve lezzeti artar. Kaynama sonunda limon suyu eklemek hem kıvamı korur hem de şekerlenmeyi önler. İşte domates reçeli yapmanın püf noktaları.
Küçük ve sert domatesler (cherry, kokteyl ya da armut domates) tercih edilmelidir. Büyük domatesler çok sulu olduğu için reçel kıvamını zorlaştırır. Kabukları kolay soyulabilen, ezik olmayan ve olgun ama sert domatesleri kullanın.
Domatesleri kaynar suya 1-2 dakika batırıp hemen ardından soğuk suya alın. Bu, kabuklarının kolayca soyulmasını sağlar.
Genelde 1 kg domatese 750 g – 1 kg arası toz şeker kullanılır. Daha hafif reçel isteyenler şeker oranını biraz düşürebilir.
Domatesleri şekerle buluşturduktan sonra en az 4-5 saat, tercihen bir gece bekletin. Böylece domatesler suyunu salar, reçel daha lezzetli olur.
Reçel kaynarken sonlara doğru 1 tatlı kaşığı limon suyu veya birkaç tane limon tuzu eklenir. Bu, şekerlenmeyi önler ve kıvamı korur.
Reçelin kıvamını kontrol etmek için bir tabağa damlatıp soğumasını bekleyin. Soğuyunca akışkanlığı yavaşsa, reçel olmuş demektir. Fazla kaynatmak domatesleri eritir, reçelin berraklığını bozar.
Birkaç adet karanfil ya da çubuk tarçın aromayı zenginleştirir. Son aşamada 1 tatlı kaşığı tereyağı eklemek reçelin parlamasını sağlar.
Steril kavanozlara sıcak sıcak koyup kapağını hemen kapatın ve ters çevirin. Serin, güneş görmeyen yerde muhafaza edin.