Lezzetli ve sulu bir tavuk baget için etleri mutlaka marinasyona bırakın, fırını önceden ısıtın ve pişirme sırasında çevirerek her tarafının eşit kızarmasını sağlayın. Derisini soymadan pişirmeniz çıtır bir doku kazandırır. Piştikten sonra birkaç dakika dinlendirmeyi unutmayın ki suyu içinde kalsın ve lokum gibi olsun. İşte tavuk baget yapmanın püf noktaları.
Tavuk bagetleri mutlaka marine edin. Yoğurt, zeytinyağı, sarımsak, limon suyu, tuz ve baharatlarla en az 2 saat (tercihen 1 gece) buzdolabında bekletin. Bu hem lezzet katar hem de eti yumuşatır.
Buzdolabından çıkan soğuk bagetler doğrudan pişirilirse de dışı pişerken içi çiğ kalabilir. Marine edilmiş bagetleri 20-30 dakika oda sıcaklığında bekletip öyle pişirmeye başlayın.
Bagetlerin üzerindeki deri pişirme sırasında hem yağı dışarı çıkarır hem de çıtırlık kazandırır. İsterseniz piştikten sonra deriyi çıkarabilirsiniz ama pişirme sırasında tutmak önemli.
Tavuk baharatı sever ama fazla baharat eti bastırabilir. Kırmızı toz biber, kekik, sarımsak tozu, karabiber ve kimyon gibi klasikler her zaman işe yarar. Tuz oranına dikkat edin.
Fırın ısıtılmadan tavuk konulursa su salar ve dışı kıtırlaşmaz. 200°C’de önceden ısıtılmış fırın ideal sıcaklıktır. İlk 10 dakika yüksek ısı, sonrasında biraz düşürerek pişirebilirsiniz.
Fırında altının da güzel pişmesi için yağlı kağıt serilmiş tepsi yerine tel ızgara kullanabilirsiniz. Altına damlayan yağlar sayesinde dışı çıtır olur.
Bagetleri tek taraflı pişirmeyin, fırında her 15-20 dakikada bir çevirerek her yüzeyinin eşit kızarmasını sağlayın.
Tavuğun içinin tam piştiğinden emin olmak için termometre kullanıyorsanız 75°C iç sıcaklık idealdir. Termometre yoksa, en kalın kısmını kesip pembelik olup olmadığını kontrol edin.
Tavada pişiriyorsanız önce yüksek ateşte dışını mühürle, sonra kapağı kapatıp kısık ateşte içini pişirin. Son 5 dakikada kapağı açıp tekrar yüksek ateşe alarak çıtırlık verebilirsiniz.
Pişen tavuk bagetleri hemen kesmeyin. 5-10 dakika dinlendirerek suyunun içinde kalmasını sağlayın. Bu sayede daha lezzetli ve sulu olur.