Kırmızı et, protein açısından zengin ve besleyici bir gıda olsa da yağ oranı yüksek bölümleri sağlık açısından soru işaretleri yaratabilir Özellikle diyette olanlar ya da daha sağlıklı bir beslenme düzeni benimsemek isteyenler için yağsız et tercih etmek önemlidir. Peki; dana etinin en yağsız yerleri neresidir?

Antrikotun dışı hariç – Kontrfile (New York Steak)
- Yağ oranı oldukça düşüktür.
- Lokum gibi değildir ama doğru pişirilirse lezzetlidir.
- Izgara veya fırın için uygundur.
Bonfile (Fileto / Tenderloin)
- Dana etinin en yumuşak ama aynı zamanda en yağsız kısımlarından biridir.
- Yağ oranı çok düşüktür, bu yüzden fazla pişirilmemesi önerilir (kuruyabilir).
- Genellikle biftek olarak ya da rosto şeklinde kullanılır.
Yumurta (Topside)
- But kısmından çıkar.
- Yağ oranı oldukça düşüktür.
- Fırında veya haşlamada kullanılır.
Nuar (Silverside)
- Yine but kısmındandır.
- Az yağlı ve sıkı dokuludur.
- Haşlama, rosto ve kıyma yapımında tercih edilir.
Kontrnuar
- Nuar ve kontrfile arasında kalır.
- Yağsız ve liflidir.
- Daha çok kıyma, haşlama veya fırınlık et olarak kullanılır.
Döş (ama yağları ayıklanmışsa)
- Normalde yağlıdır ama ayıklanırsa oldukça yağsız hale gelebilir.
- Kıyma yapımında kullanılır.