Buharda uzun süre pişirilen kaburga, etin kendi suyunu korumasını sağlarken; iç pilav, etle bütünleşen bir dolguya dönüşüyor. Servis öncesinde fırında kısa süreli kızartma ise yemeğe son dokunuşu ekliyor. Bu aşama, hem dokusal hem de görsel dengeyi tamamlıyor. Kaburga dolması, kalabalık yılbaşı sofralarında yalnızca güçlü bir ana yemek değil; sabır, ustalık ve mutfakta geçirilen zamanı temsil eden bir tabak olarak öne çıkıyor.
4 KİŞİLİK
KABURGA MALZEMESİ
Pirinç yıkanıp süzülür. Tencerede tereyağını eritip pirinç kavrulur. Karışımın yarısı bir kaba alıp ayrılır. Kalan karışıma 1 su bardağı su ekleyip pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pilav soğuyunca pul biber, tuz, karabiber, maydanoz, reyhan ve ayrılan pirinçli karışım eklenip karıştırılır. Kaburga iç pilavla doldurup sağlam bir iplikle dikilir. Kaburga dolması büyük bir metal süzgece yerleştirilir ve uygun bir kapakla kapatılır. Süzgeç, içinde su bulunan büyük bir tencerenin üzerine yerleştirilir. Suyun süzgece değmemesine dikkat edin. Buharda 3 saat pişirilir. Biber salçasına karabiber ve çok az su eklenip karıştırılır. Kaburga dolmasını fırın tepsisine alıp salça üzerine sürülür. 190-200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir.