Hem klasik usul, hem Türk usulü versiyonuyla yapılabilen Çin salatası, farklı tatlar arayanlar için birebirdir. Ana malzemeleri genel olarak sebzeler ve Asya sosları olmakla birlikte fazlaca malzemesi bulunur. Peki; Çin salatası nedir?

Klasik Çin Usulü Çin Salatası (Asya Mutfağına Yakın Versiyon)
Malzemeler:
- 1 adet havuç (jülyen doğranmış)
- 1 su bardağı doğranmış beyaz lahana
- 1/2 su bardağı ince doğranmış yeşil soğan
- 1 su bardağı haşlanmış tavuk göğsü (isteğe bağlı)
- 1 avuç kavrulmuş susam
- 1/2 su bardağı pirinç eriştesi (haşlanmış)
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı soya sosu
- 1 yemek kaşığı pirinç sirkesi
- 1 yemek kaşığı susam yağı (veya zeytinyağı)
- 1 tatlı kaşığı bal veya esmer şeker
- 1 çay kaşığı taze rendelenmiş zencefil
- 1 diş sarımsak (ezilmiş)
Hazırlanışı:
Sebzeleri ve haşlanmış tavuğu büyük bir kapta karıştırın. Sos malzemelerini ayrı bir kasede iyice çırpın. Sosu salatanın üzerine dökün ve iyice harmanlayın. Üzerine kavrulmuş susam serpin ve soğuk servis yapın.
Türk Usulü Çin Salatası (Mayonezli Yoğurtlu Versiyon)
Malzemeler:
- 1 su bardağı haşlanmış pirinç
- 1 büyük kase doğranmış marul
- 1 büyük havuç (rendelenmiş)
- 1 çay bardağı konserve mısır
- 5-6 adet kornişon turşu (doğranmış)
- 1 çay bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı mayonez
- Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Pirinç ve sebzeleri geniş bir kasede karıştırın. Yoğurt, mayonez, tuz ve karabiberi ayrı bir kapta karıştırıp salatanın üzerine dökün. İyice harmanlayın ve buzdolabında bir süre dinlendirdikten sonra servis edin.