Ceviz (Juglans regia) ve badem (Prunus dulcis), vitaminler, mineraller ve kalp dostu yağlarla dolu iki popüler kuruyemiş türüdür. Birden fazla tarifte birbirlerinin yerine kullanılabilseler de, bir kuruyemişin sizin için diğerinden daha iyi olup olmadığını merak edebilirsiniz. Bu yazıda, hangisinin daha sağlıklı olduğunu belirlemek için beslenme farklılıkları ve benzerlikleri de dahil olmak üzere ceviz ve bademleri karşılaştırır.
Ceviz ve badem oldukça benzer beslenme profillerine sahiptir. Yağ, karbonhidrat ve protein içerikleri biraz farklılık gösterse de, bademler daha fazla mineral içerir. Bununla birlikte, omega-3 yağ asitleri, özellikle alfa-linolenik asit (ALA) söz konusu olduğunda ceviz başı çekiyor. Aslında, en yüksek ALA içeriğine sahip yemişlerdir.
ALA esansiyel bir yağ asididir, yani vücudunuz onu üretemediği için onu yiyeceklerden almanız gerekir. Son araştırmalar, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, diyet ALA'sını azaltılmış inflamasyon ve gelişmiş kalp ve beyin sağlığı ile ilişkilendirmiştir. Ek olarak, her iki kuruyemiş de yüksek sodyum alımının kan basıncı üzerindeki etkilerini köreltmeye yardımcı olduklarından, sodyum olmayan mineraller olarak da bilinen iyi kalsiyum ve potasyum kaynaklarıdır (3, 8).
Ceviz ve badem, kilo kaybı, kan şekeri kontrolü, beyin ve kalp sağlığı üzerinde yararlı etkileri olan, besleyiciliği yoğun besinlerdir. Yine de, bazı durumlarda araştırma birini diğerine tercih edebilir.
Kilo Kaybı İçin En İyi Kuruyemiş
Genel olarak, yüksek yağ içeriği ve kalori yoğunluğu nedeniyle kilo verme söz konusu olduğunda kuruyemişler genellikle kısıtlanır. Bununla birlikte, son araştırmalar, özellikle badem söz konusu olduğunda vücut ağırlığını azaltmaya yardımcı olabileceklerini öne sürüyor. Çalışmalar, kilo verme diyetlerine badem dahil edildiğinde, insanların özellikle bel çevresinde daha fazla kilo verme eğiliminde olduklarını gösteriyor - bu, iç organlardaki yağ kaybıyla ilişkili bir etki. Kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskinizi artırabilecek bu tür. Araştırmacılar, bademlerin yüksek yağ, protein ve lif içeriğinin tokluk hissini artırabileceğine ve bunun da açlığın azalmasına yol açabileceğine inanıyor. Ek olarak, yüksek yağ oksidasyon oranlarına sahip olan ve özellikle iç organ yağını azaltan doymamış yağlarda yüksektir.
Son olarak bademler, hücre duvarları yağların salınmasını engellediğinden, enerjinin eksik emilmesiyle de ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle, vücudunuz kalorilerinin tamamını ememez.
Keto İçin En İyi Kuruyemiş
Keto diyeti, genellikle karbonhidrat alımınızı günde 25-50 gramla sınırlayan ve kalorilerin sırasıyla yaklaşık %65-90 ve %10-35'ini yağlardan ve proteinlerden sağlayan çok düşük karbonhidratlı bir diyettir. Kuruyemişler, mükemmel bir atıştırmalık olan keto dostu bir yiyecek olsa da, yine de karbonhidrat içeriklerine dikkat etmeli ve tercihen daha yüksek lif içeriğine sahip olanları seçmelisiniz.
Bunun nedeni, vücudunuzun lifi sindirememesidir, bu nedenle kalori sayınıza katkıda bulunmaz. Böylece, lif içeriğinin toplam karbonhidrat sayısından çıkarılmasıyla hesaplanan bir gıdanın net karbonhidrat içeriğini azaltmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, 30 gramlık bir porsiyon badem, eşit bir porsiyon cevizden daha yüksek lif içeriğine sahipken, cevizin net karbonhidrat sayısı hala bademinkinden daha düşüktür. Yine de, bu sadece küçük bir fark. Bu nedenle, günlük karbonhidrat payınızı aşmanıza neden olmadıklarından emin olduğunuz sürece, her iki kuruyemiş de keto diyetinde tüketilebilir.
Beyin Sağlığı İçin En İyi Kuruyemiş
Beyin sağlığı söz konusu olduğunda ceviz en iyi seçiminizdir. Bir kez daha, cevizin ALA'sı ve antioksidan içeriği, beyninizdeki iltihaplanma ve oksidatif stres kaynaklı hasarı azaltmaya yardımcı olur ve bu da sonuçta beyin işlevinde yaşa bağlı bir düşüşe yol açar.
20-59 yaş arası yetişkinlerde yapılan bir çalışma, yaş, cinsiyet veya etnik kökene bakılmaksızın daha fazla ceviz tüketenlerde daha hızlı reaksiyon süreleri ve daha iyi hafıza bildirdi. Ek olarak, fareler üzerinde yapılan çalışmalar, cevizin hafıza performansını artırmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bademlere gelince, hayvan çalışmaları hafızanın korunmasını iyileştirmeye yardımcı olabileceklerini öne sürerken, insanlarda yapılan araştırmalar zihinsel işlemede herhangi bir gelişme göstermedi.
Kan Şekeri Kontrolü İçin En İyi Kuruyemiş
Kan şekeri seviyelerini yönetmek diyabetli insanlar için çok önemlidir ve bu durumda badem başı çeker. Çalışmalar, bademlerin yağ, protein ve lif içeriğinin, midenin boşalma hızını yavaşlatarak ve bir yemeğin glisemik indeksini düşürerek kan şekeri düzeylerini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Cevizler nispeten benzer miktarlarda yağ, protein ve lif içerirken, son araştırmalar, bir çalışma haricinde, ceviz alımının açlık kan şekeri seviyelerinde önemli değişikliklere yol açmadığı sonucuna varmıştır.
Şunlara da göz atın;