Buzluktan Çıkan Kurban Eti Nasıl Pişirilir?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Kurban Bayramı’nda buzluğa attığınız etleri lezzetle pişirmek için önce doğru şekilde çözdürmek şart. Ani ısı değişimlerinden kaçınmanız gerekir. Doğru yöntemle çözülen et, sofrada yumuşacık ve enfes olur. Peki; buzluktan çıkan kurban eti nasıl pişirilir?
Buzluktan Çıkan Kurban Eti Nasıl Pişirilir?

Kurban Bayramı sonrası buzluklar dolup taşar ama iş bu eti lezzetli bir yemeğe dönüştürmeye gelince birçok kişi kararsız kalır. Ani ısıya maruz kalan ya da doğru çözülmeyen et hem sertleşir hem de lezzet kaybı yaşar. Bu yüzden kurban etini önce sabırla çözdürmek, ardından da doğru pişirme yöntemini seçmek gerekir. Peki; buzluktan çıkan kurban eti nasıl pişirilir?

kurban eti

Etin Çözdürülmesi

Buzluktan çıkan eti doğrudan pişirmemek gerekir. Önce uygun şekilde çözdürmelisiniz:

Buzdolabında çözdürme (en güvenli yöntem):

Eti bir kaba koyup buzdolabının alt rafında 12-24 saat bekletin. Bu yöntem bakterilerin çoğalmasını önler. Acilse etin paketini açmadan, poşetiyle birlikte soğuk su dolu bir kaba koyun. 30 dakikada bir suyu değiştirerek 1-3 saat içinde çözdürebilirsiniz. Mikrodalga veya oda sıcaklığında uzun süre çözdürmek bakteri üretme riski taşıdığı için önerilmez.

Etin Pişirilmesi

Çözülen kurban etini pişirme yöntemi, etin hangi bölümüne göre değişir. İşte temel tarifler:

Kavurma (En yaygın yöntem)

Eti kuşbaşı doğrayın. Teflon ya da döküm tavaya yağ koymadan alın (kurban eti genelde yağlıdır). Kendi suyunu salıp çekene kadar orta ateşte pişirin. Ardından soğan, baharat ve arzuya göre az sıvı yağ ekleyin. 1-1,5 saat kısık ateşte pişirin.

Izgara / Mangal

Etin sinirli ve sert yerleri mangalda zor pişer. Marine etmek çok faydalıdır: Zeytinyağı, yoğurt, soğan suyu, sarımsak, kekik ve karabiberle en az 2-3 saat bekletin. İnce doğranmış ve dinlenmiş etleri mangalda hızlıca pişirin.

Haşlama / Tencere yemeği

Sert olan kol, but gibi parçalar için idealdir. Eti haşlayarak veya sebzelerle birlikte tencerede yavaş yavaş pişirebilirsiniz.

İpuçları

  1. Kurban eti, kesildikten hemen sonra sert olur. Bu yüzden dinlendirmek (en az 24 saat buzdolabında) lezzet açısından önemlidir.
  2. Dinlenmemiş taze et, sert ve lezzetsiz olabilir.
  3. Baharat olarak kekik, kimyon, karabiber, defne yaprağı güzel sonuç verir.

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Boğa Etinin En İyi Yerleri Neresidir?
Dana Etinin En İyi Yerleri Neresidir?
Hangi Kurbanların Eti Yenmez?
Kurbanın Akciğeri Yenir Mi?
Hangi Cins Koyunun Eti Kokmaz?
Baklavadan Sıkılanlara Özel 15 Bayramlık Şerbetli Tatlı Tarifi