Biberiye (Rosmarinus officinalis); Akdeniz bölgesine özgü, iğne yapraklı ve aromatik bir bitkidir. Çay olarak demlendiğinde hem tadı hem kokusu canlandırıcıdır. Yemeklerde taze bir şekilde kullanılan biberiye, son yıllarda çay olarak da oldukça popüler bir hale gelmiştir. Sindirim sistemini rahatlatan biberiye çayı, aynı zamanda ağrıları hafifletme özelliğiyle de bilinir. Ancak aşırı tüketildiğinde yan etki yapabileceği unutulmamalıdır.
Biberiye çayı hem kuru biberiye, hem de taze biberiye yaprakları ile hazırlanabilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Suyu kaynatın. Biberiyeyi bir fincana ya da demliğe koyun. Üzerine kaynar suyu dökün. 5-10 dakika arası demlemeye bırakın (üzerini kapatın). Süre sonunda süzün ve sıcak olarak servis edin.
Not: Hamileler, emziren anneler ve yüksek tansiyon hastaları mutlaka doktora danışarak tüketmelidir. Aşırı tüketim (günde 2 fincandan fazla) baş ağrısı, mide bulantısı gibi yan etkiler yapabilir. İlaç kullananlar, özellikle kan sulandırıcı veya sinir sistemi ilaçları alanlar doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;