Bahtiyar Büyükduman’dan Sürdürülebilir Bir Kutlama Tabağı
Kutlama sofralarında başlangıç tabakları, çoğu zaman ana yemeğin gölgesinde kalır. Oysa doğru kurgulandığında, sofranın ritmini belirleyen en önemli aşama burasıdır. Bahtiyar Büyükduman’ın alabaş ve kereviz temelli bu salatası, bitkisel mutfağın yılbaşı sofrasında nasıl merkezî bir rol üstlenebileceğine dair güçlü bir örnek sunuyor. Kök sebzelerin çiğ dokusu, kontrollü asidite ve yağ dengesiyle yumuşatılırken, tabak hafif ama karakterli bir yapı kazanıyor.

Badem bazlı ajo blanco sos ise tarifin teknik omurgasını oluşturuyor. Bu sos, hem hacim hem de derinlik kazandırarak sebzelerin doğal tadını geri plana itmeden tamamlıyor. Büyükduman’ın bu yorumu, kalabalık ve iddialı menülerde bile sofraya sakinlik, denge ve süreklilik hissi taşıyan bir başlangıç öneriyor.

Alabaş Kereviz Salatası

4 KİŞİLİK

  1. 400 g kereviz (rendelenmiş)
  2. 200 g havuç (rendelenmiş)
  3. 100 g yeşil elma (rendelenmiş)
  4. 1 avuç tarhun (ince kıyılmış)
  5. 100 g vegan yoğur
  6. 3 g sarımsak (rendelenmiş)
  7. 15 g ceviz (ince kıyılmış)
  8. 10 g hardal
  9. Tuz, isteğe göre

AJO BLANCO SOS

  1. 120 g çiğ badem
  2. 40 g salatalık (kabukları ve çekirdekleri ayrılmış)
  3. 10 g sarımsak
  4. 95 g beyaz sirke
  5. 120 g zeytinyağı
  6. Tuz, isteğe göre
  7. 90 ml buzlu su, (istenilen kıvama göre artırılıp, azaltılabilir)

Yapılışı:

Tüm malzemeleri rendeledik doğradıktan sonra bir kapta karıştırın. İsteğe göre tuz ve bir miktar zeytinyağı ekleyin. Alabaşları soyduktan sonra mandolin ya da keskin bir bıçak yardımıyla çok ince bir şekilde dilimleyin. Dilimlediğiniz alabaşları bir tepsiye dizip üzerlerine sirke ve tuz serpin, üstünü streçle kapatıp 15-20 dakika buzdolabında bekletin. Daha düzgün daireler elde etmek için yuvarlak kalıplarla dilimleri kesebilirsiniz.

Çiğ bademleri yüksek hızlı blenderda badem ezmesi olacak kıvama gelene kadar çekin. Bademler iyice püre haline gelince, salatalık, sarımsak ve beyaz sirke ekleyip karıştırmaya devam edin. Daha sonra buzlu suyu ekleyerek akışkan bir sos haline getirin ve pürüzsüz olana kadar çekin. En son mayonez yapar gibi yavaş yavaş zeytinyağını ekleyin ve pürüzsüz ama hacimli bir kıvam alana kadar orta hızda karıştırmaya devam edin.

Yumuşattığınız ve yuvarlak kestiğimiz alabaş turpların içine mantı doldurur gibi bir kaşık kereviz salatası koyup, yine mantı kapatır gibi üç taraftan tutarak kapatın ve tabağa alın. İstediğiniz kadar alabaş mantısı yapıp servis tabağına alın. Daha sonra tabağa, alabaşların altını dolduracak kadar badem sos ekleyin. Servis ederken tabağa zeytinyağı gezdirebilirsiniz

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Kazandibi Kararmadan Nasıl Pişirilir?
Kazandibi Neden Sertleşmez?
Kazandibi Yaparken Süt Taşarsa Ne Olur?
Cennet Hurmasını En Doğru Şekilde Kesmenin 6 Yöntemi
Kazandibi Fırında Neden Çatlar?
Bahtiyar Büyükduman’dan Sürdürülebilir Bir Kutlama Tabağı