Baharın Lezzetli Habercisi: Enginar
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Bahar geldi, sofralarımız renklendi. Mevsimin getirdiği en büyüleyici lezzetlerden biri de hiç şüphesiz hem görüntüsü hem de lezzetiyle aklımızı başımızdan alan enginar. İşte birbirinden lezzetli tarifler...
Baharın Lezzetli Habercisi: Enginar

Baharın tazeliği sofralara yansıyor! Doğanın bize sunduğu en özel armağanlardan biri olan enginar, hem sağlıklı hem de lezzetli seçenekleriyle mutfakların gözdesi. Lif bakımından zengin yapısı, sindirimi kolaylaştırıcı özelliği ve eşsiz aromasıyla enginar, bu mevsimde sofralarınıza sağlık ve lezzet katmak için hazır. İşte enginarla hazırlayabileceğiniz birbirinden özel ve pratik tarifler...

Zeytinyağlı enginar kalpleri

  1. Zeytinyağlı Enginar Kalpleri  

2-4 Kişilik

  1. 4 adet enginar kalbi
  2. 1 çay bardağı pirinç
  3. 6-7 adet arpacık soğan
  4. 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  5. Yarım çay bardağı limon suyu
  6. Yarım çay bardağı portakal suyu
  7. Tuz, limon dilimleri
  8. Zeytinyağı

Üzeri için:

  1. Yarım demet dereotu
  2. 1 dal taze soğan

Yapılışı:
Pirinçleri iyice yıkayıp süzün, ardından sıcak suda 15-20 dakika kadar bekletip tekrar süzün. Arpacık soğanlarını soyup ortadan ikiye kesin. Zeytinyağını geniş bir tencerede ısıtın ve soğanları ekleyerek, hafifçe pembeleşene kadar soteleyin. Enginar kalplerini hazırlayın, dış yapraklarını ayıklayıp tüylü kısımlarını çıkarın ve limonlu suya koyun. Ardından enginarları tencereye ekleyin ve üzerine pirinci serpiştirin. Üzerine limon suyu, portakal suyu ve tuzu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 30 dakika, enginarlar ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Tencerenin dibinin kuru kalmaması için gerektiğinde azar azar sıcak su ekleyebilirsiniz. Piştikten sonra enginarları servis tabağına alın, üzerine doğradığınız dereotu ve taze soğanı serpiştirin, ardından biraz zeytinyağı gezdirip limon dilimleriyle süsleyerek servis yapın.

  1. Zeytinyağlı Enginar

2-4 Kişilik

  1. 4 adet enginar
  2. 1 su bardağı haşlanmış bezelye
  3. 1 adet havuç
  4. 1 adet patates
  5. 1 adet kuru soğan
  6. 1 çay bardağı zeytinyağı
  7. 1 limonun suyu
  8. 1 tatlı kaşığı toz şeker
  9. 1 çay kaşığı tuz
  10. 1 su bardağı su

Yapılışı:
Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Ardından küp küp doğradığınız havuç ve patatesi ekleyip birkaç dakika soteleyin. Haşlanmış bezelyeleri de ekleyip 1-2 dakika daha karıştırarak ocaktan alın. Enginarları tencereye yerleştirin ve orta kısımlarına hazırladığınız sebze karışımını paylaştırın. Üzerine şeker, tuz, limon suyu ve suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 20-25 dakika pişirin. Piştikten sonra soğutarak servis edin.

  1. Kremalı Enginar Çorbası

2-4 Kişilik

  1. 2 adet enginar
  2. 1 adet soğan
  3. 1 adet patates
  4. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  5. 4 su bardağı su veya sebze suyu
  6. 1 su bardağı süt veya krema
  7. Tuz
  8. Karabiber

Üzeri için:

  1. Kruton
  2. Maydanoz
  3. Zeytinyağı

Yapılışı:
Zeytinyağını bir tencerede ısıtın ve doğranmış soğanı ekleyin. Soğanlar yumuşayıp pembeleşene kadar kavurun. Ardından küp küp doğranmış enginar ve patatesi tencereye ilave edin. Birkaç dakika daha kavurun. Suyu veya sebze suyunu ekleyin, karışımı kaynamaya bırakın. Sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Sebzeler piştikten sonra, tencereyi ocaktan alın ve bir el blender’ı ile püre haline getirin. Çorbaya süt veya kremayı ekleyin, tuz ve karabiberle tatlandırın. Kısık ateşte birkaç dakika daha ısıtın. Çorbanızı kaselere dökün. Üzerine taze maydanoz, kruton ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı gezdirerek servis yapın.

  1. Zeytinli Ve Közlenmiş Biberli Enginar Salatası

2-4 Kişilik

  1. 3 adet enginar
  2. 1 adet közlenmiş kırmızı biber
  3. Yarım su bardağı yeşil zeytin
  4. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  5. 1 yemek kaşığı limon suyu
  6. 1 diş sarımsak
  7. Tuz
  8. Karabiber
  9. Maydanoz

Yapılışı:
Enginarları temizleyin. Saplarını kesip ortalarını oyduktan sonra limonlu suda haşlayın. Yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Közlenmiş kırmızı biberi doğrayın. Haşlanmış enginarları küçük parçalara ayırın. Sarımsağı ince ince doğrayın veya rendeleyin. Bir kasede zeytinyağı, limon suyu, doğranmış sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırın. Enginarları, közlenmiş biberi, yeşil zeytinleri ve karışımı birleştirip iyice harmanlayın. Salatayı servis tabağına alın, üzerine taze maydanoz serpiştirerek soğuk servis yapın.

  1. Enginar Ve Limon Soslu Spagetti

2-4 Kişilik

  1. 300 gr spagetti
  2. 2 adet enginar
  3. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  4. 2 diş sarımsak
  5. 1 limonun suyu ve rendelenmiş kabuğu
  6. Tuz
  7. Karabiber
  8. Taze fesleğen

Yapılışı:
Enginarları derin bir tencerede, limonlu suda haşlayın, sonra süzüp soğuk suya alarak kenarda bekletin. Spagettiyi paket talimatlarına göre haşlayıp suyunu süzün. Zeytinyağını geniş bir tavaya alıp ısındığında doğranmış enginarları ekleyin ve 3-4 dakika kadar soteleyin. Enginarlar hafifçe kızarmaya başladığında, ezilmiş sarımsakları ilave edip kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Haşlanmış spagettiyi tavaya ekleyin ve karışım makarnayla iyice bütünleşene kadar harmanlayın. Ocaktan alıp taze fesleğen yaprakları ile süsleyerek sıcak servis yapın.

  1. Deniz Fasulyeli Zeytinyağlı Enginar

2-4 Kişilik

  1. 4 adet enginar
  2. 1 bağ deniz fasulyesi
  3. 1 adet havuç
  4. 1 adet soğan
  5. 1 çay bardağı zeytinyağı
  6. 1 limonun suyu
  7. 1 tatlı kaşığı toz şeker
  8. 1 çay kaşığı tuz
  9. 2 diş sarımsak

Yapılışı:
Geniş bir tencerede su ve limon suyu ile enginarları yumuşayana kadar haşlayın. Enginarların haşlama suyuna deniz fasulyesini ekleyerek haşlayın. Haşlanan fasulyeleri soğuduktan sonra ayıklayın. Bir tavada, zeytinyağında soğanı kavurun. Üzerine havucu ekleyip birkaç dakika soteleyin. Ezilmiş sarımsakları ekleyip karıştırın. Ayıkladığınız deniz fasulyesinin üzerine zeytinyağı gezdirin ve yarım limonun suyunu sıkın. Sotelenmiş havuçları ekleyip karıştırın. Haşlanmış enginarların çukur kısımlarına hazırladığınız deniz fasulyeli karışımı yerleştirin. Soğuk olarak servis edin.

  1. Tavada Kızartılmış Enginar

2-4 Kişilik

  1. 4 adet enginar
  2. 1 çay kaşığı tuz
  3. 1 çay kaşığı karabiber
  4. Zeytinyağı

Üzeri için:

  1. Maydanoz
  2. Limon

Yapılışı:
Enginarları dörde bölün ve buharda yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan enginarların üzerine fırça ile zeytinyağı sürün, ardından tuz ve karabiber ekleyin. Döküm tavayı ısıtın ve enginarları arkalı önlü kızartarak her iki tarafının da güzelce renk almasını sağlayın. Kızarttığınız enginarları servis tabağına alın. Limon suyu ve zeytinyağı ile bir sos hazırlayıp enginarların üzerine gezdirin. Doğranmış maydanoz serpiştirerek servis edin.

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Boğa Etinin En İyi Yerleri Neresidir?
Dana Etinin En İyi Yerleri Neresidir?
Hangi Kurbanların Eti Yenmez?
Kurbanın Akciğeri Yenir Mi?
Hangi Cins Koyunun Eti Kokmaz?
Baklavadan Sıkılanlara Özel 15 Bayramlık Şerbetli Tatlı Tarifi