Şeker olarak mutlaka beyaz toz şeker kullanılmalı, esmer şekerden kaçınılmalıdır. Aşurenin rengini açmak için pişirme esnasında bir miktar süt ilave edilebilir. Kısık ateşte, kontrollü şekilde pişirmek karamelizasyonu önleyerek rengin berrak ve açık kalmasını sağlar. Peki; aşurenin beyaz olması için ne yapmak lazım? İşte yanıtı.
Beyaz toz şeker kullanın. Esmer şeker veya kavrulmuş şeker, rengin koyulaşmasına neden olur.
Kuru incir ve kuru üzüm gibi koyu renkli malzemeler aşurenin rengini kahverengileştirir. Bunları kullanmak istiyorsanız:
Ayrı bir tencerede haşlayın, suyunu süzün ve öyle ekleyin. Hatta bazı tariflerde pişirme tamamlandıktan sonra eklenir ki suya renk vermesinler.
Aşurenin ana malzemesi olan buğdayı haşladıktan sonra:
İlk haşlama suyunu döküp yeni suyla pişirirseniz, hem daha berrak hem daha beyaz bir aşure elde edersiniz.
Bazı tariflerde bir miktar süt eklenir (1 su bardağı kadar). Bu, rengin açılmasına yardımcı olur.
Tencereyi fazla harlı ateşte tutarsanız şeker karamelize olabilir, bu da rengin koyulaşmasına yol açar. Kısık ateşte pişirmek önemli.
İpucu: Aşureyi pişirirken limon suyu gibi asidik malzemeleri (varsa) sonlara doğru eklemek, rengin daha açık kalmasına katkı sağlar.